fbpx

Локдаун – какво да очакваме от пазара на имоти в следващата година?

Привет драги читатели! Пазар на имоти в следващата година… Какво да очакваме? 

Само няколко дни след първия локдаун в България през март 2020 написахме статия относно това какво да очакваме от пазара на жилищни имоти в София и прогнози за цените: https://delta3analizi.com/2020/03/18/извънредно-положение-и-имотен-пазар/

Противно на апокалиптичните заглавия на редица медии, които предвещаваха спукване на балони и гваломно падане на цените, то ние написахме нашето виждане за ситуацията предвид това, че сме в пазара и всеки ден работим и контактуваме с всички участници на този пазар. 

Нашето непопулярно мнение няколко дни след първия локдаун през Март 2020, че цените на имотите ще се задържат с вероятност за леки корекции и по-голяма вероятност за спад на цените на имоти в по-високия ценови клас се оказа доста вярно. 

Това наше виждане се основава на простия и най-основен пазарен принцип, а именно търсене и предлагане. Колкото и да е прост този принцип, много журналисти и издания търсещи сензацията не могат да вникнат в него. Тъй като ние сме в този пазар и си говорим с инвеститорите, знаехме какви ще бъдат техните реакции и ходове, а именно отлагане на много иначе планирани нови жилищни проекти. 

Вижте нов жилищен проект в София с най-изгодни цени на пазара в момента!

 

Така очакваният от нас спад в предлагането на нови жилищни единици в София вече е факт. Ето и доказателствата:

В периода Януари – Септември 2019 година в София са издадени разрешения за строеж за общо 10 391 жилищни единици  (апартаменти и къщи).
В периода Януари – Септември 2020 година в София са издадени разрешения за строеж за общо 6 496  жилищни единици  (апартаменти и къщи).

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп информация за Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Има спад с 37.5% на производството на нови жилищни единици в София, което несъмнено се отразява в предлагането. 

Пазарът на имоти в следващата година… Кратко обобщение относно Предлагане и Търсене:

Има сериозен спад в предлагането на нови жилищни единици. Търсенето остава стабилно, макар че се наблюдава спад, продиктуван от затягане на политиките на банките и това, че не се дават кредити на хора с “рискови” предвид ситуацията професии. София продължава да расте и да привлича млади хора, като по-голямата част от тях работят в IT и други технологични компании. Те имат нужда от жилище, от инвестиция, а банките ги обожават.

Някои от вас сигурно си мислят “Сега като излязат всички ипотекирани жилища на пазара от тези, които не могат да си плащат вноските, пазара ще се наводни с предложения и цените ще се сринат…”. Има логика в такова мислене, само че може би ще ви е интересно да разберете че ипотеките на хората, които са в най-засегнатите сектори в България (ресторантьорство и туроператори) са малък процент от общия брой ипотеки и едва ли ще повлияе на пазара. Най-голям процент ипотеки в последните 5 години са на работещи в IT сферата и други технологични компании, както знаем технологичните компании дори са повлияни позитивно от ситуацията и нуждата на бизнеса да се дигитализира. 

Да кажем все пак, че някои от вас ще чакат такива сделки с имоти, за които хората не могат да си плащат ипотеката. Знаете ли каква е процедурата? Такива имоти излизат на публична продан – търг организиран от ЧСИ (Частен Съдебен Изпълнител). За хората, които само са чували за “невероятни сделки” на публична продан (търг) и не са се пробвали – не се пренавивайте, шанса да сключите сделката на живота си по този начин е нищожен, защото ще има и други желаещи и ще има наддаване и целия този процес е бавен, изборът ограничен и отнемащ доста от вашето ценно време. 

Пазар на имоти в следващата година. Обобщение:

Цените няма да се върнат на нивата от преди 10 години и няма да се случи това, което се случи през 2009 – 2011. Дори и да има корекция и лек спад, то в дългосрочен план цените на имотите в София ще растат, както исторически се наблюдава в цял свят, както се наблюдава във всички столици и големи градове на държави от ЕС. 

Ако сте от хората, които си търсят жилище – не чакайте срив в цените, ами търсете и гледайте, тъй като изборът ви намалява и така ще бъде поне още 1 година. 

Ако сте инвеститор, който търси големи печалби – Цените на средностатистическите имоти в София едва ли ще се променят повече от 10% надолу или нагоре в следващите 2 години. 

Ако сте от хората, които просто не искат да загубят парите си “изядени” от инфлация и обезценяване или по други начини, а искате спокойно да зачакате следващият възходящ тренд в икономиката – вместо злато може да си купите имот, да го отдавате под наем и когато нещата тръгнат пак нагоре да го продадете и инвестирате там, където пожелаете. 

Вижте нов жилищен проект в София с най-изгодни цени на пазара в момента!

ЕТИКЕТИ: Пазар на имоти в следващата година, пазар имоти, недвижими имоти пазар, пазар имоти софия, пазара на имоти, имотен балон 2021, имотен пазар 2021, пазарът на недвижими имоти 2021, прогноза за цените на имотите през 2021
ЕТИКЕТИ: Пазар на имоти в следващата година, пазар имоти, недвижими имоти пазар, пазар имоти софия, пазара на имоти, имотен балон 2021, имотен пазар 2021, пазарът на недвижими имоти 2021, прогноза за цените на имотите през 2021

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…
Меню