fbpx

Локдаун – какво да очакваме от пазара на имоти в следващата година?

Привет драги читатели! 

Само няколко дни след първия локдаун в България през март 2020 написахме статия относно това какво да очакваме от пазара на жилищни имоти в София и прогнози за цените: https://delta3analizi.com/2020/03/18/извънредно-положение-и-имотен-пазар/

Противно на апокалиптичните заглавия на редица медии, които предвещаваха спукване на балони и гваломно падане на цените, то ние написахме нашето виждане за ситуацията предвид това, че сме в пазара и всеки ден работим и контактуваме с всички участници на този пазар. 

Нашето непопулярно мнение няколко дни след първия локдаун през Март 2020, че цените на имотите ще се задържат с вероятност за леки корекции и по-голяма вероятност за спад на цените на имоти в по-високия ценови клас се оказа доста вярно. 

Това наше виждане се основава на простия и най-основен пазарен принцип, а именно търсене и предлагане. Колкото и да е прост този принцип, много журналисти и издания търсещи сензацията не могат да вникнат в него. Тъй като ние сме в този пазар и си говорим с инвеститорите, знаехме какви ще бъдат техните реакции и ходове, а именно отлагане на много иначе планирани нови жилищни проекти. 

Вижте нов жилищен проект в София с най-изгодни цени на пазара в момента!

 

Така очакваният от нас спад в предлагането на нови жилищни единици в София вече е факт. Ето и доказателствата:

В периода Януари – Септември 2019 година в София са издадени разрешения за строеж за общо 10 391 жилищни единици  (апартаменти и къщи).
В периода Януари – Септември 2020 година в София са издадени разрешения за строеж за общо 6 496  жилищни единици  (апартаменти и къщи).

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп информация за Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Има спад с 37.5% на производството на нови жилищни единици в София, което несъмнено се отразява в предлагането. 

Кратко обобщение относно Предлагане и Търсене: Има сериозен спад в предлагането на нови жилищни единици. Търсенето остава стабилно, макар че се наблюдава спад, продиктуван от затягане на политиките на банките и това, че не се дават кредити на хора с “рискови” предвид ситуацията професии. София продължава да расте и да привлича млади хора, като по-голямата част от тях работят в IT и други технологични компании. Те имат нужда от жилище, от инвестиция, а банките ги обожават.

Някои от вас сигурно си мислят “Сега като излязат всички ипотекирани жилища на пазара от тези, които не могат да си плащат вноските, пазара ще се наводни с предложения и цените ще се сринат…”. Има логика в такова мислене, само че може би ще ви е интересно да разберете че ипотеките на хората, които са в най-засегнатите сектори в България (ресторантьорство и туроператори) са малък процент от общия брой ипотеки и едва ли ще повлияе на пазара. Най-голям процент ипотеки в последните 5 години са на работещи в IT сферата и други технологични компании, както знаем технологичните компании дори са повлияни позитивно от ситуацията и нуждата на бизнеса да се дигитализира. 

Да кажем все пак, че някои от вас ще чакат такива сделки с имоти, за които хората не могат да си плащат ипотеката. Знаете ли каква е процедурата? Такива имоти излизат на публична продан – търг организиран от ЧСИ (Частен Съдебен Изпълнител). За хората, които само са чували за “невероятни сделки” на публична продан (търг) и не са се пробвали – не се пренавивайте, шанса да сключите сделката на живота си по този начин е нищожен, защото ще има и други желаещи и ще има наддаване и целия този процес е бавен, изборът ограничен и отнемащ доста от вашето ценно време. 

Обобщение:

Цените няма да се върнат на нивата от преди 10 години и няма да се случи това, което се случи през 2009 – 2011. Дори и да има корекция и лек спад, то в дългосрочен план цените на имотите в София ще растат, както исторически се наблюдава в цял свят, както се наблюдава във всички столици и големи градове на държави от ЕС. 

Ако сте от хората, които си търсят жилище – не чакайте срив в цените, ами търсете и гледайте, тъй като изборът ви намалява и така ще бъде поне още 1 година. 

Ако сте инвеститор, който търси големи печалби – Цените на средностатистическите имоти в София едва ли ще се променят повече от 10% надолу или нагоре в следващите 2 години. 

Ако сте от хората, които просто не искат да загубят парите си “изядени” от инфлация и обезценяване или по други начини, а искате спокойно да зачакате следващият възходящ тренд в икономиката – вместо злато може да си купите имот, да го отдавате под наем и когато нещата тръгнат пак нагоре да го продадете и инвестирате там, където пожелаете. 

Вижте нов жилищен проект в София с най-изгодни цени на пазара в момента!

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Меню