fbpx

Жилищната криза в Европа

Над 82 млн. домакинства в ЕС имат затруднения да изплащат наемите си, 17% от хората живеят в пренаселени жилища, а малко над 10% харчат повече от 40% от доходите си за наем, сочат статистически данни.

Имотният пазар в Европа се сблъсква с криза, като цените на наемите в големите градове са скочили толкова много, че са непосилни за голяма част от населението.

Португалия, популярна дестинация за туристи и емигранти е във фокуса на тази криза. Според „HousingAnywhere International Rent Index“ столицата Лисабон е третият най-скъп град за наем на жилище в Европа в началото на 2023 г., като средният месечен наем за двустаен апартамент струва около 2000 евро на месец.

Ниски заплати и високи наеми: Новата реалност в Португалия, която е 4-тата най-бедна страна от общо 19 страни от еврозоната (спрямо БВП на глава от населението).

В Португалия, страна с ниски заплати, жилищната криза в Европа дълбоко се усеща. Джорджина Симоус, която е 57-годишна и работи като помощница в дом за възрастни, е една от многото, които вече не могат да си позволят място за живеене (История от www.independent.co.uk)

Джорджина, която получава по-малко от 800 евро на месец, е част от 25% от работната сила на страната, която получава подобно възнаграждение. Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и дълго време е привличала инвестиции чрез „икономика на ниските заплати“. Около половината от работниците в Португалия получават по-малко от 1000 евро на месец през миналата година, според статистиките на министерството на труда.

 

Ниските заплати в Португалия и високите наеми се превръщат в сериозен проблем за местното население. Център-лявото социалистическо правителство на страната планира да одобри пакет от мерки, за да се справи с нарастващата криза.

 

Растящите наеми и цените на имотите

Джорджина Симоус и много други, включително и средната класа, все повече не могат да си позволят жилище в Лисабон, поради растящите наеми, скоковете в цените на имотите и нарастващите лихви по ипотеките. Тези тенденции са подхранвани от фактори като нарастващия приток от чуждестранни инвеститори и туристи, което стимулира сектора на краткосрочни наеми – примерно Airbnb.

Airbnb е спорна тема в Португалия, като критиците твърдят, че бизнес моделът на компанията е сериозна причина за жилищната криза чрез намаляване на броя на имотите, налични за дългосрочно наемане. Решението на правителството да въведе ограничения за Airbnb се разглежда като стъпка към гарантиране на повече имоти достъпни за дългосрочно наемане от местните. Все още обаче предстои да се види въздействието на тези ограничения върху пазара на наеми.

Притокът на чуждестранни инвеститори, които откриха относително ниски пазарни цени на недвижими имоти в Лисабон доведоха до значително им увеличаване в последните няколко години, което изтласква местните жители от техните квартали.

През последните години Португалия е видяла значително увеличение на разходите за живот. Блестящата туристическа индустрия на страната, съчетана с нейния привлекателен климат и начин на живот, е довела до приток на чуждестранни резиденти и инвеститори. Това е довело до вълна от търсене на имоти под наем, особено в популярни градове като Лисабон и Порто. Увеличеното търсене, съчетано с ограничената наличност на имоти, е довело до рязко увеличение на цените на наемите.

Между 2020 г. и 2021 г. цените на жилищата в Португалия скочиха със 157%. От 2015 г. до 2021 г. наемите са скочили със 112%, според статистическата агенция на Европейския съюз Евростат.

 

Мерките на правителството

Правителството на Португалия обяви пакет от мерки за справяне с проблема, някои от които предстои да бъдат одобрени от кабинета.

 

Сред мерките, които правителството се надява, че ще доведат до корекция на пазара, са:

  • принудителното наемане от държавата на незаети частни имоти за срок от 5 години
  • предоставяне на приоритет на наематели под 35 години, семейства с един родител или семейства, чийто доход е намалял с повече от 20%
  • ограничаване на увеличенията в новите договори за наем до 2% над предишния договор
  • прекратяване на програмата на правителството за „златни визи“, които предоставят разрешения за пребиваване в страната на богати чуждестранни инвеститори, които купуват имоти в Португалия
  • спиране на издаване на нови лицензи, освен в селските райони, за краткосрочни ваканционни наеми чрез туристически платформи за настаняване като Airbnb
  • превръщане на търговски имоти в жилищни

 

 

Реакции

Предложенията предизвикаха противоречиви реакции. Някои ги виждат като прекалено твърди държавни ограничения на свободния пазар, които няма да доведат до разрешаване на жилищната криза. Други казват, че им липсва подробност за това как ще работят тези мерки практически.  Като цяло мнозинството от хора остават разгневени и несигурно. Някои мерки ще изискват одобрението на парламента, а други са изпратени в Конституционния съд за проверка.

Какво се случва във Франция, Германия, Австрия, Дания, Нидерландия, Великобритания, Испания и Гърция ?

 

Различните европейски градове се сблъскват с предизвикателства в жилищния сектор, което затруднява семействата в търсенето на подходящо жилище. Нека разгледаме по-подробно ситуацията в някои от тези градове:

 

Франция: Наемите са основния месечен разход на френските семейства. В Париж, цените на жилищата насочват семействата с ниски и средни доходи към околностите на града. Според доклад от френска благотворителна организация, милиони хора във Франция се сблъскват с жилищни проблеми или живеят в нечовешки условия. Броят на бездомниците е нараснал до 300 000 души и се е увеличил с 140% за десет години.

 

Германия: С население от 84 милиона души, Германия се нуждае от около 700 000 нови жилища, за да се смекчи натискът върху имотния пазар. Недостигът на жилища в страната достига най-високото си ниво за последните 20 години поради високите строителни разходи, високите лихви и притока на бежанци. Инвестициите в строителството се оказват непривлекателни в много райони, а резкият ръст на строителните разходи и лихвите негативно засягат множество строителни проекти. Пристигането на украинци в Германия след началото на войната между Русия и Украйна е допълнително увеличило търсенето на жилища.

 

Австрия: В столицата Виена, наемите се повишават бързо поради увеличеното търсене на жилища. Цената за наем на апартамент варира между 17 и 20 евро на квадратен метър. Въпреки че много хора с ниски доходи живеят в общински жилища, предоставяни от държавата, времето за чакане за тези жилища нараства. Виена е изправена пред сериозен дефицит на достъпни жилища.

 

Дания: Дания е приела закони, които ограничават възможността на институционалните инвеститори да увеличават наемите при покупката на имоти. Законът „Blackstone“, въведен преди три години, има за цел да ограничи ръста на наемите. До този закон се стига, след като американската имотен гигант Blackstone изкупува цели жилищни сгради  и достига няколко хиляди апартамента в Дания за няколко години. (Компанията притежава над 20 000 апартамента в Швеция, над 30 000 в Испания и още десетки хиляди апартаменти в други европейски държави.)

Въпреки това, растежът на цените на наемите в страната през последните пет години надхвърля 30%, а това увеличение се очаква да продължи и през 2023 г.

Photograph- Ole Ellekrog/Fagbladet Boligen:  Банери в жилищен комплекс във Фредериксберг, Копенхаген през август 2019 г., протестиращи срещу опитите на Blackstone да закупи комплекса. 

 

В големите градове на Нидерландия като Амстердам, Утрехт, Хага и Ротердам, недостигът на жилища се задълбочава, като се отчита високо ниво на имиграция и население от студенти и туристи. Правителството се бори да отговори на нарастващата нужда от жилища, което води до годишни протести в Амстердам. Средната цена на наем в града варира между 800 и 900 евро.

Испанското правителство се опитва да се справи със сериозните жилищни проблеми, като за първи път в своята демократична история се опитва да контролира ръста на наемите. Според нов закон, приет от парламента, увеличението на наемите ще бъде ограничено до 2% през 2023 г. и 3% през 2024 г. 

Великобритания, която е сред страните с най-ограничено предлагане на жилища и най-големи ръстове на наемите в Европа, отчита среден наем на жилище от 1,190 паунда, което представлява увеличение с 9,4% през първото тримесечие на годината. В столицата Лондон, средният наем достига исторически връх от 2,501 паунда на месец, което е с 1,4% повече спрямо първото тримесечие на 2022 г.

В Гърция, въпреки икономическата криза след 2009 г., която доведе до значителен спад на продажните цени и наемите на жилища, положението се променя. През последните пет години цените на наемите в страната са нараснали с над 30% и се очаква този ръст да продължи през 2023 г., с очаквано увеличение между 3% и 5% годишно.

Обобщение:

Тези са само някои от проблемите в жилищния сектор в Европа. Всяка страна се опитва да намери решения за недостига на жилища и високите наеми, но предизвикателствата продължават да съществуват.

 

  • Имотният пазар в Европа се сблъсква с жилищна криза, като наемите и цените на имотите са скочили до непосилни нива за голяма част от населението.
  • В Португалия, която е четвъртата най-бедна страна в еврозоната, ниските заплати и високите наеми създават сериозни проблеми за местното население.
  • Фактори като притока на чуждестранни инвеститори и туристи, както и бизнес моделът на Airbnb, спомагат за растежа на наемите и цените на имотите в Португалия.
  • Правителството на Португалия планира пакет от мерки, включващи принудително наемане на незаети частни имоти, предоставяне на приоритет на определени групи наематели, ограничения в новите договори за наем и други.
  • Реакциите на предложените мерки са противоречиви, като някои ги виждат като прекалено твърди ограничения на пазара, а други изразяват несигурност относно практическата им реализация.
  • Жилищната криза засяга още няколко европейски страни, включително Германия, Австрия, Дания и Франция.
  • В Германия има недостиг на жилища, причинен от високите строителни разходи, високите лихви и притока на бежанци.
  • В Австрия има сериозен дефицит на достъпни жилища, като наемите се повишават поради увеличеното търсене.
  • Дания въведе закони, които ограничават възможността на институционалните инвеститори да увеличават наемите при покупката на имоти. Въпреки това, цените на наемите продължават да растат.
  • Във Франция наемите са основният месечен разход за семействата, а милиони хора се сблъскват с жилищни проблеми или живеят в нечовешки условия, включително бездомници.
  • Нидерландия се сблъсква със сериозен недостиг на жилища в големите градове поради високата имиграция, населението от студенти и туристи. Цените на наемите са високи, а правителството се опитва да отговори на нуждите, което води до протести.
  • Великобритания има ограничено предлагане на жилища и високи ръстове на наемите. Средните наеми са високи както в цялата страна, така и в Лондон.
  • Испания предприема мерки за контрол на ръста на наемите, като нов закон ограничава увеличението до 2% през 2023 г. и 3% през 2024 г.
  • В Гърция, въпреки икономическата криза, цените на наемите са нараснали през последните пет години и се очаква този ръст да продължи и през 2023 г.

Жилищната криза в Европа е широкоразпространена и представлява сериозен проблем за много държави. Всяка от тези страни се опитва да намери решения за недостига на жилища и растящите наеми, но предизвикателствата продължават да съществуват.

Жилищната криза в Португалия, представлява сериозен проблем, който засяга голяма част от населението. Въпреки планираните мерки от правителството, решаването на кризата изисква комплексни и балансирани подходи, които да вземат предвид нуждите и интересите на различните групи хора, както и да се обмислят възможни решения за устойчиво изграждане и развитие на нови жилища.

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Още анализи от нас:

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…