fbpx

Актуалната ситуация на имотния пазар – цени на имоти и прогнози

Средните цени на апартаменти в София по районни към днешна дата са както следва:


1-СТАЕН
2-СТАЕН3-СТАЕН4-СТАЕН АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ 
 Райони Средна цена на имотите в EUR Средна цена в EUR на кв.м:
ЛЮЛИН 1, ЛЮЛИН 2, ЛЮЛИН 8, ЛЮЛИН 9, ЛЮЛИН 10, ЛЮЛИН 7, ЛЮЛИН – ЦЕНТЪР, ЛЮЛИН 3, ЛЮЛИН 4, ЛЮЛИН 6, ЛЮЛИН 5,   

 

95 816

 

 

1 251

 

МОДЕРНО ПРЕДГРАДИЕ, ОБЕЛЯ, ОБЕЛЯ 1, ОБЕЛЯ 2, ВРЪБНИЦА 1, ВРЪБНИЦА 2, НАДЕЖДА 1, НАДЕЖДА 2, НАДЕЖДА 3, НАДЕЖДА 4, СВОБОДА, ТОЛСТОЙ, ТРИЪГЪЛНИКА, ЗАХАРНА ФАБРИКА.

 

 

100 502

 

 

1 274

 

СЛАВИЯ,  КАРПУЗИЦА, ГОРНА БАНЯ, ОВЧА КУПЕЛ, ОВЧА КУПЕЛ 1, ОВЧА КУПЕЛ 2,

 

111 248

 

1 288

 

СВЕТА ТРОИЦА, ИЛИНДЕН, ГЕВГЕЛИЙСКИ,

ЗАПАДЕН ПАРК, КРАСНА ПОЛЯНА 1, КРАСНА ПОЛЯНА 2, КРАСНА ПОЛЯНА 3, РАЗСАДНИКА, НПЗ СРЕДЕЦ

 

111 083

 

1 343

 

ВИТОША, СТУДЕНТСКИ ГРАД, МАЛИНОВА ДОЛИНА, ДЪРВЕНИЦА.

 

 

97 791

 

 

1 373

 

ПОЛИГОНА, 7-МИ 11-ТИ КИЛОМЕТЪР, ДРУЖБА 1, ДРУЖБА 2,

 

126 888

 

1 438

 

СУХАТА РЕКА, ЛЕВСКИ, ЛЕВСКИ В, ЛЕВСКИ Г, ХРИСТО БОТЕВ,

 

127 555

 

1 447

 

ХАДЖИ ДИМИТЪР, РЕДУТА, ПОДУЯНЕ, СЛАТИНА

 

130 631

 

1 522

 

БАНИШОРА, ЗОНА Б-18, ЗОНА Б-19, ЗОНА Б-5-3, ЗОНА Б-5, СЕРДИКА

 

133 130

 

1 585

 

ХЛАДИЛНИКА, ПЗ ХЛАДИЛНИКА, КРЪСТОВА ВАДА,

 

150 612

 

1 590

 

БЪКСТОН, ПАВЛОВО, МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ

 

158 115

 

1 592

 

БОЯНА, В.З.БОЯНА, В.З.КИНОЦЕНТЪРА 3 ЧАСТ, М-Т КИНОЦЕНТЪРА, В.З.КИНОЦЕНТЪРА, ДРАГАЛЕВЦИ, В.З.СИМЕОНОВО – ДРАГАЛЕВЦИ, СИМЕОНОВО

 

 

 

191 290

 

 

1 600

 

МУСАГЕНИЦА, МЛАДОСТ 1, МЛАДОСТ 1А, МЛАДОСТ 2, МЛАДОСТ 3, МЛАДОСТ 4

 

152 350

 

1 627

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БОРОВО, БЕЛИТЕ БРЕЗИ, ХИПОДРУМА, ЛАГЕРА, СТРЕЛБИЩЕ, КРАСНО СЕЛО

 

188 181

 

1 760

 

ЦЕНТЪР

 

175 051

 

2 026

 

ИЗГРЕВ, ИЗТОК, ДИАНАБАД, ГЕО МИЛЕВ, ЯВОРОВ

 

249 937

 

2 124

 

МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ, ОБОРИЩЕ

 

269 564

 

2 343

 

ИВАН ВАЗОВ, ЛОЗЕНЕЦ, Ж.ГР.ЮЖЕН ПАРК

 

301 958

 

2 359

 

ДОКТОРСКИ ПАМЕТНИК

 

395 593

 

3 631

Ще паднат ли цените на имотите заради войната?

Световната здравна криза от началото на 2020 година, локдауните, затварянето на граници и заводи, показаха на преден план колко крехка е икономическата система в света.

Живеем във времена, в които кризите се посрещат с напечатване на повече пари от централните банки по света. А до какво води това?

В началото на 2021 година, когато по новините все още никой не говореше за инфлация, публикувахме анализ, за да информираме нашите читатели относно задаващото се обезценяване на парите или с други думи шокова инфлация. Анализът може да прочетете тук.

Няма как да не споделим отново прогнозата на професор Димитър Иванов, прогноза, която цитирахме в анализа от преди 1 година:

Кризата ще бъде кардинално различна в сравнение с тази от периода 2008-2010 г., тъй като този път тя има смесен икономически, финансов и геополитически характер. Това ще е криза не на търсенето, а криза на предлагането и в този смисъл, не съм съгласен с прогнозните оценки за цените на петрол, енергийни суровини, метали и храни, заложени в бюджета. Тези цени ще се увеличат доста повече, отколкото е планирано, а това ще увеличи и планираната инфлация.

 Стигна се до там определени световни лидери в производството да не могат да доставят поръчано оборудване на своите клиенти. Стигна се до там чакането за доставка да стигне до 350 дни. Стигна се до там компаниите, които трябва да чакат 350 дни за доставка на определено оборудване, да не могат да завършат проектите си и да не могат да получат плащания от своите клиенти.

През октомври 2021 година, когато по новините започна да се говори за имотен балон (симптомите), припомнихме на нашите читатели за причините относно шоковото поскъпване не само на имотите, но и на основните суровини за бизнеса като цяло. Балонът този път се оказа паричен. Думата инфлация започна да се използва всеки ден по телевизията. Правилни решения се взимат, когато човек е наясно с причините за определени събития, а не когато реагира на симптомите: Анализът може да прочетете тук.

Строителните материали поскъпнаха с между 50 и 100% за последната година. Дървеният материал поскъпна от 300 лв. на 600 лв. за кубик. Желязото поскъпна 2.5 пъти. Себестойността на строителството се повиши със средно 30-40% за последната година, но числата се променят буквално всеки ден.

Тъкмо дойде време, в което бизнесът и хората вече се ориентираха в ситуацията, време в което се очакваше отново да има предвидимост в логистиката и доставките, време в което може да има предвидимост в цените. И в този момент започна войната и пренареждането на световния ред.

Ние сме в ЕС, икономика която до скоро се ползваше от добрите цени и сигурните доставки на енергоносители и суровини от съседна Украйна и Русия. Войната обаче се оказа икономически световна.

 

Какво следва?

ЕС вече обяви план за замяна на енергийната зависимост от Русия с енергийна зависимост от САЩ, но на няколко пъти по-висока цена, която все още е тайна. Планът е да се намали използването на руски газ  (40% от доставките в ЕС), който пътува по тръба (даже наскоро беше завършен и Северен поток, който свързва Русия директно с Германия като най-голям потребител на газ) и да се замени с втечнен американски газ, който ще пътува с кораби от другия край на света, ще се складира в специални хранилища, които все още не са построени и чак тогава ще тръгне по тръбите, част от които все още не са построени.

Кой в ЕС ще плати сметката за световната икономическа война? Най-вероятно бизнеса и обикновените хора.

Как ще стане това? Най-вероятно с още печатане на пари от централните банки, за да се справят държавите с по-големите харчове.

Как това ще се отрази на цените? Най-вероятно цените на основните суровини и стоки няма да се понижат, а даже ще се повишат. По този начин парите ще продължат да се обезценяват и няма да си върнат стойността от преди 1 или 2 години. Най-задлъжнелите държави по света имат изгода, защото заемите им от преди 1 или 2 години също се обезценяват и все пак сметката я плаща кой? Отговорът: Обикновените хора.

За да може да видим голямата картина на събитията от 2020 година до сега, нека да видим как се движат цените на основните суровини

 

Арматурното строително желязо:

Цената преди пандемията е около 400$ за тон, в началото на 2021 година е 630$ за тон. Преди началото на войната е 740$ за тон. В момента варира около 926$ за тон. Ръст от над 50% за последната година и над 100% от нивата преди пандемията.

 

 

В следващата таблица може да видите как са се променили цените на Основните борсови стоки и суровини в три времеви периода: от началото на 2022 г., за последната 1 година и за последните 3 години.

Изводи:

  • Парите сами по себе си вече не правят пари, ако не са в движение се обезценяват.
  • Инвестициите в имоти и земя, акции и дялове от компании, метали и стоки носят рискове, но сами виждаме че парите в застой също носят не по-малки рискове, поради бързото обезценяване в последните 3 години.

Претопяването на спестяванията на средната класа върви с пълна сила. Не очаквайте земята и жилищата да поевтинеят. Дори в средносрочен или дългосрочен план да има криза, парите няма да върнат покупателната си способност от преди време.  Земята и жилищата в Европа винаги ще бъдат ценен актив особено в контекста на прогнозите за нарастването на населението в света с 550 млн. човка до 2030 г., както и очаквани миграционни вълни от Африка и Близкия изток поради глобалното затопляне и деградацията на земеделските почви.

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…