fbpx

Имотен пазар 2021 г. – важните новини

Потвърдено от ВАС: Строителството на небостъргача „Златен век“ продължава

ВАС (Върховният административен съд) потвърди отмяната на решението за спиране на строежа на „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“

След като преди 2 години държавата спря строежа с цел PR и реклама на гърба на бизнеса и по абсолютно популистки подбуди, то в крайна сметка върховенството на закона победи и инвестицията на компанията строител, както и на хората, които са си купили имоти там… няма да отидат на вятъра. 

Важно е да отбележим, че подобни репресии към бизнеса с цел политическа реклама, за да се удовлетворят законово неоснователни искания на група хора, завършват със съдебни решения в полза на инвеститорите, а държавата (ние данъкоплатците плащаме сметката) плаща обезщетения за пропуснати ползи.

Също така в подобни случаи, никой не мисли за хората, които са купили имоти в тези строежи с техните трудно изкарани пари…. погрешно е схващането, че хората, които купуват имоти са изкарали парите си по нечестен начин, но за съжаление медиите често го насаждат.

Броят сделките с имоти в София в първото тримесечие за 2021 с рекорд след 2008 г. насам (13-годишен връх)

Първите три месеца на 2021 са били силни и за пазарите в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. 

В София в периода януари – март 2021 г. са вписани 6683, което е с 26.4% повече спрямо  година по-рано. Като допълнение, това е рекорд за брой сключени сделки от световната финансова криза през 2008 г. насам. Освен, че сделките са повече спрямо същия период през 2020, ръстът спрямо същия период на силната 2019 г. е с 18,5%, когато имотният пазар не беше повлиян от пандемията.

Още по-високи са ръстовете в Пловдив – 3644 сделки с имоти в първо тримесечие на 2021, което е с 34,1% повече от същия период през 2020 и с 21,3% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г.  Всъщност броят сделки през първото тримесечие на 2021 е абсолютен рекорд от 2005 г. насам за Пловдив, чиято индустриална зона привлича, както инвеститори, така и работещи. 

Във Варна през периода януари-март 2021 са вписани 2578 сделки с имоти – рекорд от 2008 г. насам. 

Имотен пазар 2021

Цените на жилищата в богатите страни се покачват 

В САЩ покачването през януари е с 11% на годишна база, което е най-бързото покачване от 15 год. насам.

Във Великобритания цените на жилищата са се покачили с 8% през 2020, в Германия ръстът за същия период е 9%.

Цените на жилищата в САЩ се повишиха с 11% през януари на годишна база, което е най-бързият темп от 15 години. Тези във Великобритания нараснаха с 8% през миналата година, а в Германия – с 9%. Моделът се вижда в голяма част от богатия свят.

В София ръстът е по-консервативен, средната цена за първото тримесечие на 2020 г. бе около 1100 EUR / м2, а за същия период на 2021 г. е 1150 EUR / м2, което е ръст с 4.5%.

Какво се очаква за предлагането на жилищния пазар в София през 2021 г. ?

По данни на НСИ, в първото тримесечие на 2021 г. в София са издадени разрешения за строеж на 229 жилищни сгради, с 2 920 жилищни единици и 370 988 кв. м. застроена площ. Това е с 16 % повече жилища отколкото през първо тримесечие на 2020.

Това е ясен сигнал, че увереността в индустрията се е завърнала след значителния спад в броя жилища, за което бяха издадени разрешения за строеж в периода януари-септември 2020 г. спрямо същия период през 2019 г. (-37.5%). 

От тези данни следва, че повечето купувачи ще продължат да сключват сделки на етап “в строеж”, заради забавянето в производството на жилища в София през 2020 г., а завършените имоти (с АКТ 16) ново строителство ще продължат да поддържат чувствително по-високи цени, поради липсата на достатъчно предлагане.

Градоустройство

Развитие на северните райони и преодоляване на дисбаланса между южна и северна София – сред основните задачи на „Програма за София“ за усвояване на финансирането от ЕС в програмния период 2021 – 2027.

„Програма за София“ е наследник на интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Повече подробна информация може да намерите на сайта на компанията. 

В следващото изображение извадено от ГИС може да видите определение за приоритетни микрорайони в София, които ще ползват от еврофинансирането. 

Приоритетни зони за въздействие по всички цели за програмния период 2021 – 2027 

https://gis.sofproect.com/portal/apps/webappviewer/index.html?id=7458e84c5835445eabea730cadbc08ac

Имотен пазар 2021

Строителният бранш: инфлацията е вече тук

За последните 6 месеца има сериозно поскъпване при основни суровини като стомана, алуминий, мед, дървен материал и CO2 квоти.

Невидимият фактор освен инфлацията породена от печатането на безпрецедентни количества пари, които ще става все по-видим е рекордното поскъпване на CO2 квоти, които се плащат както от енергийните дружества, така и от производителите на строителните материали и други фирми по веригата. За един месец цените на квотите за CO2 емисии чупят рекорди, достигайки исторически най-високото си засега ниво от 45.76 евро за тон на 21 април. 

Най-новият „зелен данък“ ще играе все по-сериозна роля в ценообразуването. Това е типичен пример за „политическо решение“ на толкова важен проблем…. защото учените ясно показват, че дори при пълно спиране на изхвърлянето на CO2 (въглероден диоксид) в атмосферата проблемът няма да се реши, защото въглеродния диоксид (CO2), натрупва в атмосферата от началото на индустриалната революция няма как да излезе от нея и да се изпари в космоса. Решението е друго и много по-просто, то бе представено от министъра на земеделието на Франция по време на форума за климатичните промени в Париж 2014 наред с всички други политически безсмислени речи – индустриалното земеделие трябва да се промени, защото превръщането на горите в земеделска земя, оголването на почвата от растителност през по-голямата част от годината, изтощението на почвата, химическата обработка породена от това изтощение…. Всичко това води до изпускане на още CO2 от почвата в атмосферата, а всъщност трябва да е обратното, а именно растенията, чрез фотосинтез да хващат CO2 от атмосферата и да го вкарват в почвата, която има нужда от него и го складира. Но…. това е друга тема, за която може да намерите повече информация в интернет. 

Ето и как изглежда инфлацията в цените на основните строителни материали:Имотен пазар 2021

Складовете изместват моловете

Логистичните гиганти отговорят на по-голямото търсене поради бума на дигиталната търговия по време на пандемията. 

По данни на JLL през 2020 г.  ръстът в наетото логистично пространство е както следва: + 16% в Европа, 21% в САЩ и 32% в Азия. 

25% от наемите сключени през 2020 г. в западните страни, е свързан с онлайн търговията, изчислява JLL, в сравнение с 12% през 2019 г. В Китай 33% от наемие са свързани с онлайн търговията. 

JLL изчислява, че инвестициите в логистични активи се е повишила от 10% през 2015 до 20% през 2020 г. (или 100% увеличение) от всички инвестиции в имоти. През 2020 г. Amazon увеличи своята логистична и складова мрежа с безпрецедентните 50%.

Мястото за складове покрай големите градове обаче намалява …

50% от индустриалните терени на Сан Франциско са превърнати в жилища и офиси между 1990 и 2008 г. Лондон е изгубил 11% от индустриалните си терени в периода 2006 – 2015 г. 

Всичко това ясно ни показва, че индустриалните паркове в България са добра идея за инвестиция. 

Prologis очаква наемите на логистични имоти и складове да нараснат с 6% в световен мащаб през годината. Лоша новина за търговците, но много добра за инвеститорите.

Още по темата:

  • Карго поделението на DHL строи нова база за 9 млн. лв. до летището.
  • Логистичната база на DSV в София е продадена за над 18 млн. лв. И наета обратно при доходност от около 8% на година.
  • Компанията, която управлява логистичния парк в близост до гара Елин Пелин, отчита приходи за 2019 г. близо 23 млн. лв. предимно от продажба на парцели – 7 пъти повече в сравнение с предходната година. 

Получи по @ имейл Актуална Информация

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…