fbpx

Имоти в чужбина – Дубай

Имоти в чужбина - Дубай

Защо някои хора си инвестират част от парите в Дубай … Обединени Арабски Емирства (ОАЕ)?

Имоти в чужбина – Дубай? Защо според вас хора от Европа, Близкия Изток, Азия, Америка и общо взето всички части на света си купуват имоти в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ)? 

Защо според вас “известни българи” се местят да живеят там временно? 

  • Една от причините е сигурността и неприкосновеността:

В ОАЕ човек може да предпази частната си собственост и парите си и в повечето случаи да бъде неприкосновен от чужди (за ОАЕ) правителства и служби. 

В България понякога някой може да поиска да ти вземе бизнеса и парите… случвало се и на “лошите”, но за жалост се е случвало и на “добрите”. Един от пресните случаи от 2019 г., когато проспериращ бизнесмен (известна франчайз верига за бързо хранене) бе нарочен от държавата и човека “доброволно” се отказа от бизнеса му в България и Румъния. Има много такива случаи. Понякога в бизнеса може да сгрешиш, без дори да си разбрал, че нарушаваш някой закон. 

Богатите хора в цял свят са изложени на подобна опасност. Това е причината Саймън Блек да създаде своята компания “Sovereign Man” (преведено означава: Независим / Суверенен човек) и да консултира богати хора в цял свят относно това как да се сдобият с паспорти от различни държави (допълнително гражданство и свобода на движение и защита на собственост), как да диверсифицират авоарите си в различни континенти и банки и много други. 

В един от неговите ежеседмични нюзлетъри, Саймън разказа история за това как в САЩ всеки месец се печатат хиляди редове нови правила и закони (да… освен пари, печатат и други работи)  и как е почти невъзможно да си наясно с всички тях, освен ако това не ти е работата. Разказваше за това, че никой не е защитен от това да наруши някой закон без да знае, че го прави… разказваше и за много случи, в които големите риби изяждат малките и им вземат бизнеса, случаи за предприемачи, които хиляди долари глоби и понякога това води до фалит и загуба и на бизнеса, а и на частна собственост. 

Спираме с тези кофти истории, в които някой от някъде иска да ти вземе трудно изкараните и спестени пари…

  • Друга причина са данъците:

В много Емирства данъците за приходи от имоти са 0%. Това е политика, чрез която се цели да бъдат привличани повече чужди инвестиции и да развият района като топ бизнес и туристическа дестинация… за времето, когато петрола ще свърши, или просто няма да се търси. 

  • Още една причина е ситуацията на пазара на недвижими имоти в момента:

Дубай е на кръстопът между Европа, Близкия Изток, Азия и Африка. Освен целогодишният туризъм, то Емирството е вече бизнес и финансов център, поради което щабквартирите на редица международни компании са там. От Дубай се ръководят и много бизнеси в Азия и Африка, които са 2 огромни пазара с големи перспективи за растеж, така наречените emerging markets. 

  • Не на последно място… някои инвеститори предлагат ГАРАНТИРАНА ДОХОДНОСТ 

Някои инвеститори в курортни комплекси предлагат гарантирана доходност за определен период от време. Примерно в курортния комплекс „Ал Махра“ предлагат 8% годишна доходност за период от 10 години. За този период около 80% от цената на имота се изплаща!

Дубай 2040 Градоустройствен План 

Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План
Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План
Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План
Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План
Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План
Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План
Имоти в чужбина - Дубай 2040 Градоустройствен План

Това е седмият Градоустройствен план, който ще се приложи от 1960 г. насам. Предвиждат се грандиозни промени в следващите 20 год., в които емирството ще се развива, както в ланшафта, така и високо в небето. 

Всеобхватната визия има за цел да осигури най-доброто качество на живот на жителите на Дубай и да проправи път за следващия мащабен период в на жилищни и икономически развития в историята на града.

Градът ще бъде разделен на 5 ключови зони на развитие, фокусирани върху развитие на силните страни на Дубай. 

Дейра и Бур Дубай ще продължат да бъдат сърцето на традицията, докато центъра и Бизнес залива ще продължат да бъдат финансовия хъб.

Дубай Марина и JBR са с фокус туризъм и развлеченията. Експо 2020 е международният портал за изложения и събития, а Dubai Silicon Oasis е център за знания, иновации и предприемачество. 

Какво следва според Градоустройствения план на Дубай 2040?

Планът предвижда населението на емирството да нарасне от 3,3 милиона на 5,8 милиона през следващите 20 години (над 40% прираст). Докато общият план е насочен към справянето с това увеличение, икономистите казват, че прогнозираният прираст на населението ще помогне за стимулиране на икономиката.

„Частта от плана, която според нас има най-позитивен ефект върху макроикономическите перспективи, се отнася до демографските прогнози“, каза Карла Слим, икономист за Близкия изток, Северна Африка и Пакистан в Standard Chartered Bank.

  • Планът предвижда възстановяване на „по-стари“ райони като Бур Дубай и Дейра и повторното им заселване на места, където преди това са живели местни семейства.
  • Даниел Ричардс, старши икономист в Mena, Emirates NBD, казва, че другият ключов вариант е „фокусът върху това градът да стане все по-лесен за живот.

„Дубай вече има високи резултати в международните индекси за град с най-добри условия за живот. Ако тези мерси бъдат успешно приложени, те ще гарантират, че ще остане така“, каза той.”

  • Плажовете ще бъдат увеличени с 400%, а 60% от Дубай ще стане природни резервати по плана за 2040 г. (от twitter профила на шейх Мохамед бин Рашид)
  • Нови видове транспорт. Планът, с фокус върху хората, има за цел да подобри взаимосвързаността, като гарантира, че 55 % от населението ще живее на 800 метра от основна спирка на обществен транспорт.
  • Бъдещето е зелено и здравословно. Планът има за цел да подобри качеството на живот, като удвои зелените площи и зоните за отдих, в допълнение към обществените паркове, за да създаде повече зони, където хората могат да спортуват.

 

Каква е целта на новия Градоустройствен план за Дубай 2040?

 

  • Основната цел е Дубай да се превърне в най-добрия град за живеене в света от гледна точка на отдих и работа, каза шейх Мохамед.
  • За да осигурят здравословна среда за жителите и посетителите, ключови приоритети включват подобряване на ефективността на използването на ресурсите, развитие на жизнени социални и обществени места и удвояване на зелените площи и зоните за отдих.
  • Планът се стреми да осигури средства за устойчива и гъвкава мобилност, да насърчи по-голяма икономическа активност и да привлече чуждестранни инвестиции в нови сектори.
  • Другите цели включват повишаване на екологичната устойчивост, опазване на културното и градско наследство на емирството и разработване на цялостно законодателство и модел за управление на планирането.

Имоти в чужбина – Дубай. Относно пазара на имоти в Обединените Арабски Емирства …

След имотната кризата през 2008 г. цените на имотите нарастват до 2015 г. От 2015 г. до момента цените на имотите са се понижили средно с малко над 40% поради свръхпредлагането. Корона кризата е катализатора на спада в цените на имотите, които според редица международни анализатори са стигнали дъното и вече от 2-3 месеца насам са във възходящ тренд предвид по-голямата предвидимост в управлението на пандемията. 

За да не се обърквате в цифрите, когато гледате и сравнявате информация в интернет, имайте предвид, че в ОАЕ и Дубай цените се смятат в AED (Дирхам) и за квадратен фут (square foot).

1 EUR = 4.34 AED (Дирхам) | 1 AED (Дирхам)  = 0.23 EUR
1 кв. м. = 10.76 кв. фута. (sq. f.)  | 1 кв. фут. (sq.f.) = 0.093 кв. м.

Във всеки пазар има възходящ и низходящ тренд. Интересното в ОАЕ е че цените на имотите там падат в последните 5 години, докато цените в цял свят нормално и органично се покачват. Това е сигнал, че този “сравнително нов” пазар се нормализира и донастройва и вече има аргументи да си мислим, че е добро време за покупка. 

ВАЖНО относно риска и сигурността при покупка на имот в строеж:

В някои Емирства са създадени специални закони и условия, които гарантират сигурността на купувачите, които купуват в строеж, като например:

  • Нотариална заверка на предварителните договори
  • Всички плащания до 100% завършване на строежа (познатият тук АКТ 16 в ОАЕ е заместен с Title Deed) се извършват по ЕКСРОУ СМЕТКА – това представлява банкова сметка при трета страна с определени условия: 1) инвеститорът не използва и няма достъп до парите на купувача преди 100% завършване на обекта; 2) инвеститорът получава парите от купувача само при завършен обект; 3) ако обектът не се завърши, то купувача си получава парите обратно. 


Тези 2 закона гарантират, че купувачът ще получи 100% завършен имот (или своите пари обратно) и няма риск да загуби парите си, ако хипотетично фирмата инвеститор фалира. 

Стъпките за сключване на сделка са следните:

(Подписването на всички договори може да се случи, както на място в Дубай, така и дистанционно от България с необходимите документи, преводи и легализации)

  • Подписване на Договор за запазване на имот (booking form);
  • Плащане на първоначална вноска по ЕСКРОУ сметка;
  • Подписване на Предварителен Договор и заплащане на такса от 925 EUR за нотариална заверка и регистрация на договора в Департамента за сделки с имоти; 
  • Плащане на вноски в зависимост от договореното с инвеститора;
  • При TItle Deed (100% завършване или познатия тук АКТ 16) вноска от  X %;
  • Някои инвеститори предоставят дълъг период  за изплащане на оставащата сума. В някои случаи това е до 10 г. от първата вноска (подписването на договора);
  • Данъци = 0% за доходи от имоти и 4% за прехвърляне на собствеността след 100% изплащане.

Имоти в чужбина – Дубай. Кратко обобщение: 

Ако търсите място, където може да ограничите “доброжелателите”, които искат да вземат нещо от вас и същевременно възможност за бягство от инфлацията и от снега, то ОАЕ и Дубай са една възможност, която да обмислите добре. 

Тук може да видите актуално предложение на цени от около 2000 EUR на кв.м. за курортен комплекс на остров с коралова форма и на 70 км. от центъра на Дубай, където купувачите получават 8% гарантирана доходност за 10 години (80% имота се изплаща): https://delta3analizi.com/smart/imoti-dubai-oae-chuzhbina

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

ЕТИКЕТИ: имоти в Дубай;  имоти в чужбина;  как се купува имот в Дубай;  къщи в Дубай;  луксозни имоти в чужбина

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…