fbpx

Районите на София

Районите на София се променят динамично. Имате ли поглед над голямата картина? Знаете ли къде ще са следващите райони,  които ще бъдат „новата Младост“? Ако разполагате с неограничени средства или по-скоро със сума от 150 до 250 хиляди евро, то може би не ви интересуват перспективните квартали в София, а просто може да си позволите да си купите жилище и гараж в Лозенец, Изток, Иван Вазов, Бели Брези, Гоце Делчев и т.н.

И да разполагате със сериозни средства за инвестиция, това означава ли, че изброените квартали са най-добрият избор за вас? В някои случаи може би да, в други може би не.

Как решавате къде да инвестирате или къде да си купите жилище, което само по-себе си също е добре да се разглежда като инвестиция? Дали сляпо се доверявате на роднини и приятели? Дали взимате решение на база на усещане? Как ви се струва да вземете информирано решение, в което не се съмнявате и което ви кара да се чувствате добре, да спите спокойно и да сте доволни?

Когато купува жилище:

 • Човек трябва да си купи жилище, когато има стратегия.
 • Трябва да помисли за нуждите на семейството му.
 • Трябва да избере повече пространство в перспективен район или малки стаи в най-желаните райони към момента.
 • Трябва да вземе предвид плюсовете и минусите на определени райони.
 • Трябва да взима предвид развитието на инфраструктурата.
 • Трябва да има надеждна информация и да вижда „Голямата Картина“.

Когато иска да инвестира:

 • Човек трябва да инвестира в имот, когато има стратегия.
 • Трябва да помисли над това кои ще са бъдещите му наематели или купувачи.
 • Къде и какво работят. Какви са им нуждите. Какво ще ги грабне.
 • Трябва да може да си сметне възвращаемостта на инвестицията и така да избира, а не по слухове.
 • Трябва да вземе предвид плюсовете и минусите на определени райони.
 • Трябва да взима предвид плановете за развитието на инфраструктурата.
 • Трябва да има надеждна информация и да вижда „Голямата Картина“.

Развиващите се Райони на София - Където има Пространство

Пътят на Метрото в София е сигурен сигнал за това къде кварталите ще стават повече привлекателни за живеене и инвестиция.

Кратката исторя на метрото в София показва, че търсенето на имоти в близост винаги превъзхожда районите без метро. Имотите в близост до метро са по-ликвидни и търсени, както за закупуване, така и за наемане дори и при лоши икономически условия. Бързината на предвижване в големия град остава един от най-важните фактори при избор на жилище, офис и т.н.

На следващото изображение може да видите участниците, които в момента се изграждат, както и плановете за следващите поред участъци. Всичко изобразено е официална информация от Метрополитен София.

 

Предпочитани Квартали в София

ж.к. Левски

 • Лесно достъпен от центъра на града както с градски транспорт, така и с автомобил.
 • Предстоящо пускане на 2 метростанции в квартала, което неминуемо ще повиши статуса на ж.к. Левски и ще породи повече инетерес към иначе подценявания квартал.
 • Удобна връзка с околовръстен път и северна скоростна тангента, което прави ж.к. Левски удобен, както за бързо предвижване в София, така и за бързо излизане от града.

Локация

Квартал „Левски“ се намира в североизточната част на София и се състои се от „Левски“ стара част, „Левски-Г“ и „Левски-В“ като основната граница между тях е бул.Владимир Вазов. На запад граничи с жк. „Сухата река“, а на изток – „Враждебна“ и после околовръстен път- София.

Транспорт

Кварталът има добре изградена комуникационна мрежа. От преминаващи автобуси – 78, 120, 90, 14, 12, 117, 118, 119, 79, до тролейбус №1, който осигурява директен достъп от центъра на София и СУ „Св. Климент Охридски“ до “Левски”. Но не може и да не споменем неговото най-голямо транспортно предимство, а именно-предстоящото пускане на новата трета линия на метрото, от която има планирани 2 станции в жк.“Левски“.

Семейство

За хора, които търсят да си купят жилище в София и още не са се спрели на правилното място, кварталът предлага няколко характерни плюсове за района.  Oсвен добрата си свързаност, има отлично изградена инфраструктура и множество магазини. Спортната база „Левски“ предлага различни възможности за спорт, а в квартала има и няколко училища и детски градини. Характерни са още за района и големите междублокови пространства, които дават усещане за простор и зеленина.

Пазар

Защо пазарът на имоти в ж.к. „Левски“ е добър и как бих могъл да се възползвам?

В момента цените в Левски “на зелено” варират между 750 и 900 евро, а средната цена на обзаведен апартамент ново строителство е около 1000 евро на квадратен метър.

Подходящ за инвестиция го прави както бързата и лесна връзка с центъра на София посредством бул.Владимир Вазов и бъдещите станции по третия метродиаметър,  така и връзката му със северната скоростна тангента, която свързва магистралите „Хемус“ и „Струма“ и се явява началото на магистрала „Европа“.

Важно е да отбележим, че кварталът е уместен и за хора, чийто бизнес изисква лесен достъп от и в града, а с пускането на третия лъч ще има директен достъп  посредством метрото от летището на града, както и централните ЖП и Автогари. 

Прогнозите за потенциални инвеститори са:

В момента достъпът от жк. „Левски“ до центъра на София се осъществява само на няколко спирки с наземен градски транспорт, но въпреки това столичния трафик и движението в София го правят не дотам бърз.

Но след пускането на новата линия 3, кварталът ще бъде само на няколко спирки от най-големият университет в страната, а имено СУ „Св.Климент Охридски“. Очаква се и търсенето за наем да нарастне и все повече студенти и млади хора да се изнесат в тази посока именно заради бързата комуникация. Важно е да отбележим още и че „Левски“ за момента не представлява зона за паркиране и няма да бъде в обозримото бъдеще, което също привлича потенциалните наематели.

Към март 2020г. наемните цени за добре обзаведен тристаен апартамент са 350 евро, а за двустаен около 300 евро като тенденцията търсенето, респективно цените да нараснат с пускането на метрото.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп Къде са Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Предпочитани Квартали в София

ж.к. Дружба

 • Развита инфраструктура и удобен транспорт – може да стигате до центъра или други офис зони удобно и бързо с Метро.
 • Парк и множество детски площадки – няма да се налага да губите време в пътуване за да се разходите с децата или приятели.
 • Училища и детски градини – ако все още не ви трябват, рано или късно това ще бъде главен приоритет.
 • Хранителни вериги и малки квартални магазини – любимите ви магазини ги има и няма да се налага да пазарувате там, където не ви харесва.

Локация

Районът е разположен в източната част на София, в близост до бул. Цариградско шосе и граничи с бул. Асен Йорданов, продължението му бул. Искърско шосе, бул. Проф. Цветан Лазаров, бул. Брюксел и други.

Транспорт

Както може би много от Вас, които познават добре района, знаят че Дружба е стар квартал на София, който е с добре развита инфраструктура и разполага с добра транспортна връзка с централната градска част, както и с периферната посредством автобуси, трамвай и две метростанции. Също така бърз и лесен достъп до летище София, по бул. Брюксел, както и с метро.

Семейство

За хора обмислящи вариант за закупуване имот и заживяване в Дружба, предимствата които бихте намерили и от които може да се възползвате там са:

Множество между блокови пространства с детски площадки, пейки, места за отдих и Парк „Дружба“.

Друго удобство са училищата и детските градини намиращи се в самия квартал, а също и за тези които биха предпочели други детски градини или училища извън квартала, както вече споменах в горната точка, разполагате с доста добър достъп до централна градска част или периферна, където бихте могли да откриете и други учебни заведения.

Пазар

Защо пазарът на имоти в Дружба е добър и как бих могъл да се възползвам?

Предполагам, че голяма част от Вас са запознати с новите тенденции около района, като например “Sofia Capital City” – разположен на бул. Цариградско шосе, срещу „Inter Expo Center“.

 

И ето малко детайли по темата: 

„Sofia Capital City” – представлява проект за изграждане на „бизнес сити“ с високи сгради в София, разположено на терен с площ 57 000 кв.м.  Проектът е разделен на няколко етапа, етап 1 ще включва 3 сгради , “Capital Fort” с площ 80 000 кв.м – представляващ 126 метрова офис кула и по-малка 40 метрова офис сграда вече построени и въведени в експлоатация, „Sky Fort”  с площ 76 000 кв.м – в процес на строителство, представляваща 49 етажна сграда с височина 202 метра, където се очаква да работят ~ 7000 служители и да привлича 2000 посетителя дневно.

Прогнозите за потенциални инвеститори са:

Голям поток от наематели именно от “Sofia Capital City” –  тъй като се намира само на една метростанция от квартала.

Като към момента на добре завършен и обзаведен двустаен апартамент бихте могли да реализирате наемна цена от 300 – 350 Евро/месец.

За тристаен 400 – 450 Евро/месец.

И евентуално при реализиране на проекта, очакваме покачване с 50 – 100 Евро на наемната цена за месец.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп Къде са Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Предпочитани Квартали в София

ж.к. Малинова Долина

При споменаването на Малинова Долина повечето хора си представят поляните над Студентски град с „5-те“ блока без АКТ 16 от 90-те години, единствената улица, която е вход и изход към квартала с ужасния ляв завой към бул. Симеоновско шосе, липсата на улично осветление, пряката пътека през поляната към Студентски град и т.н. А друга голяма част от хората не си представят нищо, защото когато посочим квартала на картата казват, че това е „горната част на Студентски град“ и след това изброяват останалите неща от по-горе. Да! Те са прави, или поне щяха да бъдат ако сега беше 2014-та година.

Локация

Малинова Долина се намира в югоизточната част на гр. София. Тя се състои от 2 части – ж.к. Малинова Долина и квартал Малинова Долина. Около ж.к Малинова Долина се намират: Един от най-предпочитаните квартали за инвестиция в София – Студентски град, кв. Витоша, който в последните години се превърна в един от най-желаните квартали, както за живеене, така и за инвестиция, Околовръстен път от юг и квартал Малинова Долина от изток.

Транспорт

Транспортът е слабо развит и като цяло има само два автобуса – №102 и №67

Семейство

Районът все още не е достатъчно атрактивен за купувачите търсещи имот с цел живеене. Кв. Витоша е най-близкият квартал до ж.к. Малинова Долина, който  от друга страна е доста предпочитан. На практика обаче двата квартала имат доста сходни характеристики и не са много по-различни един от друг. Комуникациите са едни и същи, големите магазини в близост са едни и същи, градският транспорт е един и същ, инфраструктурата е зле развита и в двата квартала и т.н. Тогава защо не?

Цената на жилищата в кв. Витоша варират между 900 € и 1200 € (за масовото строителство), а в Малнова долина може да се намерят апартаменти на цени от 800 € до 950 €.

Пазар

Защо пазарът на имоти в ж.к. “Малинова Долина” е добър и как бих могъл да се възползвам?

През изминалите две години, 2018 и 2019 г. за Малинова долина има издадени разрешения за строеж за около 140 000 РЗП, повечето, от които са концетрирани в частта около Симеоновско шосе. Това прави квартала един от най-бързо развиващите се. В момента сравнително по-развитата част на Малинова долина изглежда като една огромна строителна площадка. В голяма част от сградите много от апартаментите са разпродадени „на зелено“. Търсенето за квартала никак не е малко и това е напълно разбираемо. Преобладават предимно покупки с цел инвестиция, но не липсват и такива за живеене. Близостта на ж.к. Малинова долина до Студентски град, го прави много добра алтернатива за инвестиция, поради лесната отдаваемост на апартаментите, както и поради по-добрата цена при покупка.

Прогнозите за потенциални инвеститори са:

Ако търсим апартамент за инвестиция с цел отдаване под наем, то за нас най-важна е годишната възвърщаемост. Ако приемем че цената на кв.м. на „зелено“ в централните части на Студентски град е около 1200 € кв.м., а в периферията около 950 €, то в Малнова долина може да се намерят апартаменти на цени от 800 € до 950 €. Което означава, че за един двустаен апартамент от 60 кв.м. ние може да спестим повече от 9000 €. Ако масово двустайните апартаменти в Студентски град се отдават на цени от около 400 € на месец, то в Малинова долина са около 350 € на месец, което означава, че получаваме с 12.5% по-нисък наем при около 16% по-ниска цена на покупка.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп Къде са Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Предпочитани Квартали в София

ж.к. Кръстова Вада

 • Изгражда се нова инфраструктура, което прави квартала модерен, обновен и удобен.
 • Обновен бул. Черни връх и бърза връзка с околовръстен път и планина Виоша.
 • Спирка на МЕТРО, което прави достъпа до центъра, летището, Бизнес парка и др. много бърз и удобен.
 • МОЛ Парадайс – един от най-посещаваните молове, където човек може да намери почти всичко.
 • Бизнес сгради – увеличава се шанса да си намерите работа близо до жилището.
 • Големи жилищни комплекси, които привличат млади семейства.

Локация

В пряка близост до планината, на минути от центъра на града и е един от най-престижните и комуникативни квартали на София. Разположен около Булевард „Черни Връх“, който предлага удобството до всички важни пътни артерии, както и лесен достъп до магазини, училища, спортни зали и детски градини. В непосредствена близост се намира метро станция „Витоша“, Южен парк и един от големите търговски центрове в града – мол „Парадайс“

Транспорт

Автобуси – 64, 93, 98  + Метростанция „Витоша“.

Семейство

 • Модерни градски жилища с панорамен изглед, частни дворове и с ограничен контрол на достъпа;
 • ЧОУ ,Д-р Петър Берон“
 • Южен парк
 • Търговски център – мол „Парадайс“
 • Хипермаркети – Билла, Фантастико, Лидл

Пазар

Към 10-ти Март 2020 г.

Наеми: двустайни – от 400-500 евро/месец; тристайни – от 550-600 евро/месец.

Цени за продажба: от 1100 евро/кв.м – 1500 евро/кв.м

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп Къде са Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Предпочитани Квартали в София

ж.к. Овча Купел

 •   Стар квартал с изградена инфраструктура
 •   Нов Български Университет
 •   Три нови спирки на Метрото

Локация

Квартал Овча купел се намира в югозападната част на София в подножието на планина Витоша и близо до чистия й въздух. Най-голямо преимущество в комуникационно отношение на района е новоизграждаща се станция на метрото, както и пътни артерии като бул.Цар Борис III, бул.Възкресение и Околовръстен път.

Транспорт

 • 3 Нови Станции на Метро
 • Тролейбус №10
 • Автобус №11
 • Автобус №45
 • Автобус №60
 • Автобус №64
 • Автобус №73
 • Автобус №102
 • Автобус №261

Семейство

 • Модерни и функционални жилищни сгради 
 • Новоизграждащи се жилищни комплекси
 • Междублокови пространства със зелени площи-градини 
 • Училища и детски градини
 • Хипермаркети – Билла, Фантастико, Лидл

Пазар

Към 10-ти Март 2020 г.

 • Средна цена за 1ст апартамент е 42 000 евро / наем 190 евро на месец.
 • Средна цена за 2ст апартамент е 59 000 евро / наем 285 евро на месец.
 • Средна цена за 3ст апартамент е 89 000 евро / наем 332 евро на месец.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп Къде са Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Предпочитани Квартали в София

ж.к. Люлин

 • Кварталът разполага с изключително добра, стратегически планирана инфраструктура, проектирана с пътни съоръжения, облекчаващи трафика.
 • Просторните междублокови пространства са облагородени и озеленени. Осветлението, улиците и тротоарите са добре изградени. В същото време кварталът предоставя достатъчно възможности за паркиране.
 • На територията на жилищния квартал има училища, детски градини, значителен брой магазини на големите търговски вериги, спортни зали, медицински центрове и др.
 • Особено предимство за живущите в квартала е и непосредствената близост до втория по площ парк в София- Западен парк.

Локация

Разположен е в западната част на града и е разделен на 11 микрорайона. Кварталът разполага с изключително добра, стратегически планирана инфраструктура, проектирана с пътни съоръжения, облекчаващи трафика – такива са големите булеварди ,,Царица Йоанна‘‘, ,,Сливница‘‘, ,,Панчо Владигеров‘‘, ,,Добринова скала‘‘ , кръговите кръстовища на 2 и 3 нива и др., осигуряващи бърз и удобен достъп до центъра, както и излаз от града.

Транспорт

Тази част на столицата е обезпечена с удобен обществен транспорт – три метростанции, автобуси, трамвай и тролейбуси.

Семейство

Люлин е удобен за живеене, както в собствено жилище така и под наем, а профила на жителите включва всякакви възрасти, семеен статус, месторабота и т.н.

На територията на жилищния квартал има 10 държавни училища и 17 държавни детски градини, значителен брой магазини на големите търговски вериги, функционират спортни комплекси и няколко плувни басейна – открит и закрити. Медицинското обслужване е поето от няколко поликлиники, многопрофилна болница, както и множество специализирани кабинети. Един от най-големите столични пазари – Кооперативния пазар, също е разположен в Люлин.

Особено предимство за живущите в квартала е и непосредствената близост до втория по площ парк в София- Западен парк, който е в процес на цялостно реновиране по инициатива на общината.

Пазар

Люлин е от кварталите, в който цената на имотите в строеж е под средното ниво за столицата. В същото време обаче това не важи и за готовите апартаменти на първичния пазар, като същите са вече с около 20-30 % по-високи  цени от тези в строеж. Готовите имоти, които се предлагат към момента не покриват обема на търсенето. Това е и икономически обоснованата предпоставка за по-високи нива на техните цени.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп Къде са Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Получи по @имейл Актуална Информация

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.