fbpx

Какво се случва с пазара на имоти в Овча Купел, София

„Овча купел“ е един от най-старите квартали в столицата, разположен в западната част на София. 

Кварталът не е толкова познат за хората, които не са от София и все още не толкова популярен като Младост и Манастирски Ливади например, но има някои отличителни предимства, заради които е предпочитан от живущите там: 

  • гледка към планина Витоша, което за София вече е лукс 
  • бърз достъп до входовете и изходите на града, а с метрото се стига за 12 минути до НДК 
  • спокоен и тих квартал на фона на все по-забързаната и шумна столица 

Инфраструктурата е добра – на пешеходно разстояние има детски градини, училища, хипермаркети и медицински центрове. Също така основни булеварди бяха ремонтирани и обновени. За метрото и бързия достъп до центъра вече споменахме.

Районът е важен транспортен център. Минават редица линии на градски транспорт, които включват трамвай 11 и автобуси 11, 45, 60, 73, 102, като от 2021г. функционира третия лъч на метрото.

 

Образование и здравеопазване в района

В квартала има шест държавни детски градини и една частна, две ясли и продължават да се изграждат нови, тъй като района е все по-предпочитан от млади семейства. 

Училищата и гимназиите са също шест, като някои от тях са: НСОУ „София“ и 149 СОУ „Иван Хаджийски“.  Районът е предпочитан и за реномираните частни университети: Нов Български Университет, ВУЗФ и Висше строително училище „Любен Каравелов“

Специализирана болница „Доверие“, Функциониращ плаж с минерална вода и три басейна.  

В района има Търговски център, изобилие от супермаркети като Лидъл, Кауфланд, Била и Фантастико, а след ремонта бул.Монтевидео се превърна в съвременна търговска улица.

 

Развитие на „Овча купел“

В последните години Столична община стартира изработване на подробен устройствен план на ж.к. „Овча купел“, с който ще се обособят урегулирани поземлени имоти за съществуващите жилищни блокове, места за отдих, детски и спортни площадки, максимален брой на откритите паркоместа към новите жилищните блокове, като се проектират и велоалеи.

Всички тези промени през последните години привличат все повече млади семейств желаещи да закупят жилище в района, както и инвеститори в жилищното строителство да изберат „Овча купел“ за своя локация. Жилищата, които се строят са, както от вече доказали се строители, така и от нови такива. Сградите са с преобладаващо модерен външен облик. 

Жилища са подходящи, както за постоянно живеене, така и за закупуване с цел инвестиция: препродажба или отдаване под наем, поради наличието на университети, както и бърз достъп до центъра с метро. 

 

Цени на имотите в Овча купел

Покупката на жилищен имот „на зелено“ има своите предимства. Някои от тях са, че не се налага веднага да се заплати цялата сума. Разполагате с около две години за това. 

Обикновено инвеститорите имат гъвкави схеми на плащане. Вече по-сериозните инвеститори усетиха реакцията на пазара и поемат ангажимент цената записана в предварителния договор да бъде окончателна и без промяна. 

Друго предимство в момента са големият избор на апартаменти с различни квадратури и разпределения, по-ниската покупна цена на квадратен метър в сравнение със средната за София и възможността да сте първите обитатели на имота. 

По данни на имот.бг средните цени за 2-ст, 3-ст и 4-ст апартаменти ново строителство тухла, които вече са с АКТ 16 в София са 2099 EUR / m2, а в Овча Купел средната цена е 1655 EUR / m2. 

Средната цена на жилищните имоти в проекти в строеж (на зелено) в Овча Купел е 1383 EUR / m2. 

Към момента цените за апартамент в сграда „ново строителство“ започват от 1300€  при разрешение за строеж, и стигат около 1500€ на кв.м. при АКТ 14 (груб строеж). 

 

Има ли гаранция за това, че инвеститора няма да промени цената след подписан предварителен договор?

Прехвърлянето на собствеността е единствената гаранция, когато сделката е за имот с АКТ 14, 15 или 16. От друга страна цените на имотите в проекти след АКТ 14 са по-високи. 

Ако в предварителния договор пише, че цената е окончателна и няма да се променя, то имате правото на ваша страна. 

Добър вариант е да се намери обект в напреднала фаза и добра цена, която не подлежи на промяна. 

 

Един от най-интересните подобни обекти в Овча Купел в момента е обект на АКТ 14, където обезщетен собственик пуска имотите си за продажба.

 

Това че продавачът е обезщетен собственик означава, че цената на имотите няма как да се промени след подписване на предварителен договор, дори и цените на материалите и строителството да се покачат още.

Цените са от 1350 EUR / м2, а средните цени 1450 EUR / м2, което е добра пазарна цена за обект на етап АКТ 14.

Подобни жилищни имоти на добра цена и етап след АКТ 14, при които цената е окончателна и без промяна след подписване на предварителен договор се купуват бързо, защото рядко се срещат в актуалната пазарна ситуация. 

Обадете се на ‭0889 609 195‬, за да получите повече информация и ако прецените да видите този обект. 

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.