fbpx

Разходи при покупко-продажба на имот

В тази статия ще научите какви разходи е нужно да си предвидите преди да започнете да си търсите имот за покупка, както и ако продавате такъв.

 1. Ако сте купувач:

Първите разходи, които ще имате са доста незначителен на фона на останалите, но все пак е редно да ги споменем.

 • между 150 и 200 лв за оценка на имота. Това е само в случай, че участва банка кредитор и покупката ни е чрез ипотечен кредит.
 • 10 – 30 лв. за Удостоверение за Тежести. Много купувачи си мислят, че този документ е задължение на продавача, но това не е така. Първо трябва да се знае, че това не е от задължителния набор документи за изповядване на сделката. Ако използвате ипотечен кредит, банката ще Ви задължи да го предоставите, като в него трябва да е описана историята на имота за 10 години назад. Ако използвате брокер, това със сигурност трябва да е включено в услугата.

Следващите разходи, които трябва да си предвидите са разходите по прехвърлянето на имота:

 • 3% от стойността е местният данък (за София) по придобиването. Този данък може да варира в различните населени места. Обикновено е 5% или 3%
 • Между 1% и 1.5% (средно) са нотариалните такси и таксите към АВ. Тук много зависи дали ще използваме и ипотечен кредит. В случай, че покупката ни е с ипотечен кредит то тези разходи са в горния диапазон. Тези такси зависят от стойността на имота и от конкретния нотариус, който сте избрали

Ако използвате агент на недвижими имоти е добре да си предвидите:

 • 3% без ДДС, комисион. В някои случаи брокерите работят и без комисион, но това е за конкретни оферти. В повечето случаи ако ги наемете да търсят специално за Вас, то това ще Ви струва около 3% от стойността на имота, който ще изберете. С правилния брокер можете да спестите доста време и усилия, затова ако сте решили да използвате такъв е добре той да бъде препоръчан или добре проучен.

Ако използвате юрист разходите могат да варират според неговия хонорар. Тук цените започват от около 70 лв на час за консултация (за София) и в зависимост от сделката изготвянето на договорите и т.н. могат да достигнат 1000 лв. (това е максимумът в средностатистическите сделки в София, но винаги може да е повече или по-малко). В много голяма, част от случаите наемането на юрист за имотна сделка е безсмислено. Ако използвате брокер, юридическите консултации би трябвало да са Ви включени в цената на услугата. Също така ако купувате имот чрез ипотечен кредит, юридическият отдел на банката ще провери всичко.

 

 1. Ако сте продавач:
 • В случай, че използвате агент трябва да си предвидите 3%без ДДС от продажната цена (това е масовият процент в повечето случаи).
 • Между 40 и 100 лв за документи. Цената зависи от това дали ще поръчате документите бързо или с нормални поръчки. Разбира се може да имате и допълнителни разходи в зависимост от естеството на сделката, понякога даже документите могат да достигнат и до 400-500 лв. Но в най-общия случай нещата изглеждат така:
 • Кадастрална схема: 20 – 40 лв
 • Данъчна оценка 10 – 34 лв.
 • Семейно положение – 10 лв.

Автор: Тома Кадийски
Консултант Недвижими Имоти
‭+359 87 8 501 433‬

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Меню