fbpx

Казус: Какво се случва когато в сделката с имот се намеси трета страна?

Тома Кадийски, Консултант от 2013 г.

При сделките с недвижими имоти винаги се намират хора, които в живота си са участвали в 2 или 3 такива, но се считат за експерти и винаги са готови да дадат „добър“ съвет на свой близък. В тази статия ще ви запознаем с подобен случай (който е един от многото), в който важна сделка едва не пропада и усложнява излишно заради грешни съвети от трети страни. Ще научим как да разъждаваме правилно и съответно да преценим, дали съветът, който ни дават е правилен или не.

Имотът, който трябваше да се продаде се намираше в район около Южния Парк. Той беше собственост на продавач, който живее в чужбина и то не в някоя европейска страна, а може да се каже на другия край на света. Имахме доста ограничено време да го продадем, защото собственикът държеше да си присъства на сделката (опитвахме се да избегнем сделка с пълномощно) и това доста ни ограничаваше във времето, защото нямаше как той да остане в България повече от месец и половина. Продавачът се свърза с нас по препоръка на друг доволен клиент. И както в повечето такива случаи, не беше нужно да се изгражда допълнително доверие. Определихме оптимална цена спрямо пазара и се задействахме да го продадем по-възможно най-бързия начин.

И тъй като по-големите апартаменти (какъвто беше този) са по-трудно продаваеми, нямаше огромен поток от хора, които да изявяват желание за огледи. В един определен момент, купувачи харесаха имота и направиха предложение за цена. Успяхме да договорим добра цена, така че и двете страни да са доволни. След като цената е договорена следват стъпките – стоп капаро, подписване на предварителен договор и сътовето нотариално прехвръляне. Купувачите оставиха стоп капаро и тъй като бяха с налични пари, и нямаше да използват банков кредит, и също така времето ни ограничаваше, решихме да прескочим предварителния договор и направо да преминем към нотариално прехвърляне.

За по-малко от седмица успяхме да извадим всички необходими документи, т.е те бяха готови в четвъртъкът на съответната седмица и във вторник следващата седмица имахме записан час при нотариус. До момента всичко изглежда идеално, странте са спокойни, всичко е уговорено и сътовтно с добри изгледи за финализиране.

В  съботата обаче получаваме обаждане от продавача, но на телефона беше негов близък роднина, който вдигна огромен скандал, защо нямало предварителен договор, как той бил продавал и купувал 2-3 пъти имоти и много добре знаел как се правели сделките. Няколко пъти му беше обяснено, че понякога може да има изключение от стандартния начин и че при положение, че след 3 дни ще прехвъряме имота няма смисъл от тази стъпка, че продавачът ще си получи всичките пари тогава, че няма смисъл от 10% задатък, той продължи да настоява, че държал да го има. В случая този човек е трета страна, която няма никакво отношение по сделката, но въпреки това може да изиграе много, много голяма роля.

След този разговор продавачът започна да се държи изключително подозрително, чувстваше се едва ли не подведен. В крайна сметка решихме да угодим. Какъв беше резултата? Вместо в този уговорен вторник да приключим със сделката, започнахме да уговаряме предварителен договор (можете да си представите колко бяха озадачени купувачите), в който предварителен договор този близък роднина също се намеси с доста абсурдни искания и съответно купувачите започнаха да се отдъпват и да се разколебават. В същото време, когато се опитвахме да обясним на продавача, че някои от исканията не са правилни, започна да ни обвинява, че ние сме причината за забавянето, за проблемите и т.н. В този момент беше доста изкусително да приключим сделката, защото нищо не се прави на всяка цена и никой не е длъжен да търпи неуважение, и то при положение, че си е свършил работата добре и в интерес на всички. Доверието вече беше окончателно загубено. И може би това е нещото, което спаси сделката, защото продавачът реши да си наеме адвокат, който се оказа изключително адекватен и след като му обяснихме ситуацията, първият му въпрос беше, „Защо изобщо правите този предварителен договор?“.

В крайна сметка всичко приключи с 3 седмици закъснение (почти на косъм от заминаването на продавача обратно за чужбина), с доста излишни усложнения и нерви, и с риск за пропадане на сделката.

Повечето хора сключват сделки с недвижими имоти не повече от 2-3 пъти в живота си. Нормално е те да се доверяват на близки роднини пред това на някой външен човек било то и професионалист. Когато това се случи, замислете се, анализирайте, изслушайте доводите, премислете логично ситуацията и тогава вземете решение на кого да се доверите.

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…
Меню