fbpx

В какво да инвестирам? Собствено жилище или имот под наем?

В какво да инвестирам? Къде да инвестирам? Инвестиране в недвижими имоти? Всъщност добра идея ли е инвестиция в имот сега?

Какво да направя ако все още живея под наем, но разполагам със 100.000€?

  • Да инвестирам в имоти, които да препродам и да изкарам някаква печалба?
  • Да ги инвестирам в имот, който да отдам под наем?
  • Да си купя комфортно собствено жилище за живеене?

В тази част ще Ви разкажа за няколко варианта, които имате на имотния пазар в София. Ще обсъдим какво правят различни типове хора със 100.000€, което е горе долу цена за тристаен семеен апартамент.

Боян работи в технологична компания, живее под наем в Младост, но всеки ден ходи на работа в сграда Capital Fort – високата офис сграда на изхода на София в посока Пловдив. Боян всъщност е от Пловдив и доста често му се случва да гледа в тази посока от прозореца на един от високите етажи.

Боян е разумен млад човек и съумявал да спестява. Много хора могат да го направят в днешно време. Неговите родители също го подпомагат и го стимулират вече да се задомява. Момчето им е вече на 30 години и те сериозно се притесняват да не остане стар ерген. „Едно време на 30 години хората вече имаха по 3 деца“. Както и да е. Все пак и родителите му са спестявали, помагат му и така Боян разполага със 100.000€.

Така Боян започва да гледа Тристайни семейни апартаменти. Покрай политическите игри в Младост, някак си строителството доста намаля в района, а и държавната администрация бави до край повечето иначе законни инвестиционни намерения. Покрай избори винаги всичко замръзва. А с тези избори на всеки 2г., възкачвания и падания от кметския престол в Младост, доведоха до едно по-дългосрочно замръзване, забавен ход на новото строителство, по-малко нов проекти, ограничено предлагане и все така силно търсене в района.

Така с тези 100.000€ Боян може да си купи панелен или маломерен тристаен апартамент ново строителство. Той обаче иска повече място,насочва се към централната градска час, в района на Зона Б-18, Зона Б-19. Това са райони характерни с много добра инфраструктура, паркове, детски градини и училища, също така бърз достъп до топ център посредством, трамвай, автобуси и най-вече метро станции.

Като в момента там цените варират от 950 до 1200 € за кв.м. Тоест вариантите за тристаен апартамент са от 80 до 105 кв.м. с общи части и на етап шпакловка и замазка. Така Боян обаче знае, че ще трябва да спести още или да изтегли кредит за довършителни работи и обзавеждане. Дори и със близо 200.000 лева трудно можеш да заживееш в обзаведен тристаен просторен апартамент в добър квартал.

Друг варианти Боян гледа в южните квартали на София, а за неговия бюджет именно: Манастирски ливади – Запад и Изток, Бъкстон, Витоша, Малинова долина.

Той си купува един тристаен апартамент с цел жилище и в скоро време, семейно гнездо.

Христо от друга страна обмисля да подходи повече предприемачески. Той се занимава с търговия. Успява сам да спести 100.000€ и също като Боян живее под наем. Христо като повечето хора също обича комфорта. Да не си помислите, че той лесно е взел решение какво да прави с тези пари? Христо обича да споделя и да търси и мнението на другите и така той да съпостави, анализира и вземе най-доброто решение.

Така в един от тези разговори, на Христо му светна лампата! Той знаеше, че може да си купи жилище и да си го довърши и обзаведе, както му се иска. Не му се хвърляха още пари безвъзвратно за наеми. Питаше се: Комфорт сега или инвестиция (лишение сега, за бъдеще с повече възможности)? А не може ли и двете?

Всъщност може. Един брокер го беше светнал какво да направи, за да получи и двете.

  1. Да купи два маломерни двустайни апартамента или един двустаен и един едностаен. Да бъдат  на комуникативни места, дори и да са в по-краен квартал.
  2. Да ги отдаде под наем за общо 1200 лв. Нищо невероятно, а съвсем реална пазарна ситуация.
  3. С тези 1200 лв. на месец да си купи чрез ипотека това комфортно тристайно жилище.

Христо е клиент на наши партньори, които го насочват към Дружба 1. И защо Дружба 1 е подходящ вариант за инвестиция? Стар квартал с добре изградена инфраструктура, училища, детски градини, паркове и зелени площи, две метро станции, близостта на летище София и не на последно място – близо до “Sofia Capital City”.

В  “Sofia Capital City” и другите офис сгради в съседство в момента работят около 10 000 човека. До 3 години ще бъде завършен „Sky Fort“, като със своите 202 метра ще бъде най-високата сграда в България. Ще се строят още няколко големи офис сгради и от 90 000 кв. м. офис площи към днешна дата в този район, ще стигнат до 200 000 кв.м. офис площи в следващите 5 години и около 25 000 работещи там.

Христо купува 2 апартамента, отдава ги под наем и с приходите може да изплаща ипотека за апартамент, в който той живее. Така със 100.000€ , Христо купува общо 3 апартамента (2 двустайни за отдаване под наем и 1 тристаен апартамент за жилище чрез банков кредит) вместо само 1 апартамент с цел да бъде жилище.

100.000€ за Жилище

  Предимства:

· Не плаща наем

· Няма ипотека

· Комфорт

· Сигурност

Недостатъци:

· Актив (носи пари) : няма

100.000€ за инвестиция

Вариант: купува 2 апартамента …
и ги отдава под наем.

Предимства:

  • Активи (носи пари) : 2 имота носят наем
  • Доходност от наеми (4%-6%) е по-голяма от лихвата по кредита (3%) за собствен дом. Комфорт и Сигурност

Пасив (разходи) : кредит за собствен дом = наемът плаща заема (ипотеката) за собствено жилище.

В какво да инвестирам? Къде да инвестирам?

Дружба 1 е квартал, където все още мога да се сключат изгодни сделки „в строеж“, квартал със стратегическо разположение, който е близо до най-големите офис паркове във София – Sofia Capital City и Бизнес парка.

Вижте предстоящ проект в Дружба 1 с цени от 780€ на кв. м. 

Добрата цена, предимствата на стария квартал, двете метро станции, близостта му до хиляди млади хора работещи в технологични компании в най-бързо развиващият се офис район в София, правят Дружба 1 квартал, който е много подходящ за инвестиции в апартаменти с цел отдаване под наем.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп информация за Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

ЕТИКЕТИ: в какво да инвестирам, инвестиция в имот, инвестиционни имоти, къде да инвестирам, инвестиция в недвижими имоти, инвестиране в недвижими имоти, недвижими имоти инвестиции.
ЕТИКЕТИ: в какво да инвестирам, инвестиция в имот, инвестиционни имоти, къде да инвестирам, инвестиция в недвижими имоти, инвестиране в недвижими имоти, недвижими имоти инвестиции.

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.