fbpx

Войната, желязото и влиянието върху цените

САЩ обяви, че ще спре да купува руски нефт и газ. ЕС обяви, че до края на 2022 ще намали вноса на руски газ с 2/3. Внос на арматурно желязо и руда, както и на дървесина от Украйна в момента няма. Българската държава купува големи количества зърно (въпреки че произвеждаме повече от колкото имаме нужда) и се запасява за черни дни. Цените на газта и нефта са рекордно високи. Това са притеснителните новини, които ни карат да мислим, че поскъпването скоро няма да спре, говори се дори изобщо за липса на определени суровини, включително и за това, че няма да има строително желязо.

Липса на суровини за ЕС и страните, които не са във война едва ли ще има. САЩ и НАТО нееднозначно показаха, че избягват пряк военен конфликт с Русия.

Едно е сигурно – цените на суровините поскъпнаха, международната търговия става логистично по-трудна, а и частично легално невъзможна, Централната банка на САЩ (ФЕД) се отказаха да вдигат основния лихвен процент, а най-вероятно централните банки по света ще напечатат още пари, за да се справят с последствията от високите цени на суровините.

И познайте кой ще плати сметката? Крайния потребител разбира се. Защото паричният балон и обезценяването на парите в световен мащаб ще продължи, а това донякъде е изгодно за най-задлъжнелите икономики, защото дълговете също се обезценяват.

Важно е всеки да се замисли сериозно как да инвестира парите си и в какво да ги превърне, за да не загуби голяма част от покупателната им способност.

От друга страна обаче Германия и България заявиха, че няма как да се откажат от вноса на руски нефт и газ.

На 8-ми март германският канцлер Олав Шолц отхвърли предложеното от ЕС ембарго за внос на руски петрол и газ. Германия ясно заяви, че няма как да се откаже от руския газ и нефт. Кирил Петков също заяви, че България ще търси изключения, защото нямаме друг вариант в момента и е нужно да продължим да внасяме от Русия. Германия и България са пример за икономики, които са силно зависими от руските суровини, поради географската близост и икономическата изгода.


Какво става с арматурното желязо и строителството?

Много строителни фирми не дават оферти в момента, поради липсата на яснота относно арматурното желязо. Това е така, защото сме силно зависими от вноса на руда и желязо от Украйна и Русия.

Тази ситуация е моментна. След разговор с наш източник, който оперира на Бургаското пристанище стана ясно, че:

  • Внос от Украйна няма и скоро не се очаква
  • Забрана за внос от Русия няма и вносът продължава
  • Търговците и преработващите заводи се насочват по-сериозно към Турция
  • Арматурно желязо за строителство ще има, но на по-висока цена

Повечето медии се целят да публикуват голямо количество информация, но не и тя да бъде качествена. Затова ще намерите информация, че от Турция имало квоти и ограничение за внос в ЕС и това не било опция. Квоти за внос от Турция в ЕС има, но те се отнасят за определени количества, за които не се плаща мито. Квоти и ограничения относно количеството внос като цяло няма. Митото за внос от Турция е 25%, което неминуемо ще доведе до по-дългосрочен ръст в цените на арматурното желязо, поне докато не се възобнови вноса от Украйна, но желязо за строителство в България ще има.

Като заключение можем да кажем, че суровини като газ, нефт и арматурно желязо ще има, те ще са по-скъпи, както вече се вижда, и цената на строителството ще поскъпне. Централните банки по света най-вероятно ще продължат да печатат пари, за да осигурят „въздух“ на иначе задъхващата се икономика. А сметката ще я платим крайните потребители, защото всичко поскъпва, парите се обезценяват (инфлация), а спестяванията ни се топят.

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…