fbpx

Парцели на 30 мин от София на изгодни цени, засега …

Много от нас мислят да се преместят в къща що-годе близо до София, но цените вече са много високи, а там където са по-ниски е по-далече и няма добра инфраструктура или транспорт.

Следващия въпрос, който си задаваме е: А в коя гимназия ще учи детето? Дали трябва да съм му шофьор всеки ден?

След това преглеждаме пак обявите в най-удобните и близки квартали като Бояна, Симеоново, Драгалевци, Панчарево, Стигаме до Герман и Лозен, а даже и до селата в подножието на Стара Планина. До тук добре, но поради факта, че още хиляди хора правят същото, то цените са стабилни.

Защо ЖП-то е толкова важно за устойчивото развитие на големите градове?

Правило ли ви е впечатление, че в големите мегаполиси ЖП транспорта е развит много добре и семейните хора живеят в малки селца и градчета на около 20, 30, 40 мин с влак от центъра на големия град? Влаковете са по-бързи и от метрото, децата могат да ходят в гимназии и университети в града, а докато пътуваш можеш да отхвърлиш някоя друга задача с компютъра.

Дойде времето, в което Транспортното министерство в лицето на министър Събев сериозно да променят приоритетите към:

  • Градски железници, които осигуряват бърз достъп от Перник, Елин Пелин и т.н. до центъра на София
  • Обновяване на ЖП инфраструктура за постигане на високи скорости
  • Инвестиции в нови влакове за постигане на по-високи скорости

 

Модернизацията на ЖП линия София – Пловдив и как това ще направи до скоро далечните дестинации по-близки

Освен плановете за ЖП линията Перник-София, която ще се модернизира в Градска железница и ще облекчи сериозно трафика на коли по същия маршрут, друг важен проект с осигурено Европейско финансиране е модернизация на ЖП линията София – Пловдив.

Първият етап на проекта е трасето Елин Пелин – Костенец, което ще осигури бърза и надеждна връзка със София на около 53 хиляди жители (срок за завършване 2023 год.)

Гарите и съответно населените места, които от далечни ще станат много по-близки (образно казано, защото пътническите влакове ще се движат с 160 км. в час) са:

  • Нова спирка „Побит Камък“ до Нови Хан
  • Нова спирка Вакарел юг
  • Нови спирка Веринско
  • Ихтиман
  • Стамболово
  • Немирово
  • Костенец

Инфраструктурата и времето за достигане на центъра на големия град  (не толкова разстоянието) е водещ и ключов фактор в ценообразуването на парцелите и къщите в тези райони.

С напредването и приближаването към дата на завършване на модернизацията на ЖП линиите и достигането на скорост на движение от 160 км. в час за пътническите влакове, все повече хора ще търсят имоти в тези все още подценени райони и цените постепенно ще нарастват.

Все още всеки, който си мечтае за крайградска къща с надежден и бърз транспорт на добра цена или всеки, който иска да инвестира в имоти, чиято стойност неминуемо ще се повиши, може сериозно да разгледа имотите около изброените по-горе ЖП спирки.

Какво ново се предлага в Нови Хан и защо цената е изгодна, а инвестицията добра? 

Нови Хан от доста време е в радара на много търсещи, поради факта че се намира на 22-30 минути с кола от Центъра на София и на 17 минути с кола от метростанция Интер Експо Център.

Като добавим и очакваната скоро бърза жп връзка с влак до центъра на София, то смело можем да кажем, че Нови Хан и вилна зона Побит Камък в съседство са може би новите Герман и Лозен.

Преди 5-7 години в Лозен и Герман се намираха парцели за 60-70 EUR / м2, но в момента цената е около 150 EUR / м2 и нагоре.

 

Интересен проект за затворен комплекс от къщи се предлага в момента в Нови Хан (вз. Побит Камък), където цените са парцели са 70 EUR / м2, но забележете за какво:

 

  • УПИ – Урегулирани Поземлени Имоти – така че се спестява време, нерви и пари за въвеждане в регулация
  • Изграден нов път между отделните имоти с улично осветление
  • Битова канализация и дъждовна канализация
  • Ще има изградена целодневна детска градина с 3 групи, която ще бъде предадена за стопанисване и управление от община Елин Пелин, както и търговски обект.
  • Парцелите са готови за проектиране и строеж на къщи

 

Повече информация може да получите от Димитър Кулов на 0878 501 233.

 

Ако се интересувате от актуалната ситуация на пазара на къщи в и около София, то може да прочетете нашия анализ по темата: Цените на къщите в София

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…
Меню