fbpx

Агенции за недвижими имоти – помагат или пречат?

     Както във всяка друга компания в сферата на услугите, така и при всички Агенции за недвижими имоти основният капитал и актив би трябвало да е екипа и хората в него, както и интелектуалната собственост. 

Има агенции, които не развиват и може да кажем, че нямат интелектуална собственост, а от това зависи дали ще получите качествена, професионална и полезна услуга. Какво означава това и защо е важно? 

В интелектуалната собственост на добрите агенции за недвижими имоти може да се включва:

  • Наръчник на успешния брокер – тук трябва да са описани всички аспекти на брокерската работа, от процеса (какво трябва да се направи) до методологията (как да се направи), от стандартите за комуникация с клиентите, през работа с необходимите документи, до умения за маркетинг и реклама и др.  
  • Наръчник на успешния мениджър – за да е качествена и полезна услугата на една агенция, то трябва да има подготвени мениджъри, които освен да разбират от имоти и вещно право, трябва да разбират и от развитие на хора. От мениджърите и техните лидерски качества ще зависи вашето клиентско изживяване.  
  • Юридически адекватни договори, споразумения и др. – не би трябвало да се налага да плащате 1 път на агенция за недвижими имоти и отделно на адвокати. Когато изберете професионална агенция за имоти, то там би трябвало да има развита Юридическа компетенция.  
  • Методология за финансов и икономически анализ – агенцията, с която работите би трябвало да може да ви представи аргументиран финансов и икономически анализ и да ви помогне да си изясните, кое е най-доброто решение за вас в конкретен момент. Много често хората се уповават на съвети от познати “на маса” или от статии в медии, които са писани от хора, които нямат повече от 1 сделка в живота си. Агенцията и брокерите в нея трябва да разбират от финанси и икономика и да ви помогнат да вземете адекватно и информирано решение. 

     Както във всеки друг бранш и не от всички агенции за недвижими имоти може да получите качествена услуга. До голяма степен зависи и от самите вас, вашата стратегия и подход при избора на агенция. 

Ролята на брокерите

     Да станеш брокер на недвижими имоти в България е едно от най-лесните неща. На практика няма абсолютно никакви регулации и филтри на входа, т.е. ако от утре решите, че искате да бъдете агент на недвижими имоти просто Ви трябва един телефон и регистрация в imot bg. Това е и една от причините да се гледа с лошо око на брокерите на недвижими имоти в България. Това че няма по-сериозен подбор и квалификация за тази професия, позволява на всякакви хора, в това число и много читави, но също и такива, които са неподготвени, некомпетентни, необучени да решат да се „пробват“. 

Какво обаче се случва след лесното влизане в брокерската професия? 

     Истината е че този бизнес е изключително труден и функцията на брокера НЕ Е просто да свърже купувач и продавач. Новите брокери се сблъскат с реалността за няколко месеца или година и бизнесът изхвърля голяма част от тях по естествен начин  (когато няма сделки, няма пари). Както лесно се влиза, то и лесно се излиза от бранша, но по средата остават куп недоволни клиенти, и негативни мнения. А в това се корени по-големият проблем на тази иначе престижна професия, която в много краища на света е в топ 3 по доходи.  Причините за това са няколко. 

  • One man show – хората, които решават да „пробият“ самостоятелно обикновено са сключили 1-10 сделки в живота си, което им дава увереност, че не им трябва екип и мениджмънт. Това е причината в София да има над 2000 агенции за имоти. 
  • Розовите очила при подбора – голяма част от агенциите за недвижими имоти, които наемат хора не са напълно откровенни с тях, а са нездравословно манипулативни и разчитат на естествения подбор и вродения брокерски талант (наеми 10 брокера, за да попаднеш на 1, който ще оцелее).  Много често те разказват само за позитивите и за лесните страни (и “лесните” пари), но не подготвят хората за трудностите през, които трябва да преминат. Слабото онбординг обучение или липсата на такова също е основен фактор. За да може един човек с потенциал да се развие в този бизнес той трябва да е много добре подготвен и да знае какво го очаква. 
  • Амбулантният търговец – много хора смятат, че могат да бъдат брокери на недвижими имоти през свободното си време и да съчетават това с друга работа. Това е абсурдно, защото добрите брокери обикновено са заети доста повече отколкото хората, които работят от 9:00 до 17:00. 
  • Фалшивите обяви (особено при наемите), което не само учи новопостъпилите „брокери“ на грешни практики, а и нанася много вреди по имиджа на целия бранш. Тези агенции не осъзнават, че по този начин вредят много на своето дългосрочно развитие. Истината е, че този тип „играчи“  трябва да отпаднат напълно от пазара, а единствения начин е, чрез регулации в бизнеса.

Ако вземем всички тези неща предвид, защо наистина бихме имали нужда от брокер?

     Защото е грешно да слагаме всички под общ знаменател и е грешно да генерализираме, че “всички са един дол дренки”, защото никога няма да намерим тези, които ще ни свършат работа, спестят време и пари, спечелят пари…  Във всеки бранш има и „гнили ябълки“, но има и истински професионалисти. Да, както има некадърни брокери, така има и некоректни клиенти. 

     Не е редно клиентът да се държи невъзпитано и просташки с всички брокери, само защото са имали лош опит преди. Не е редно да гледаме обяви с намерението да използваме и захвърлим брокера като го “прескочим”, “заобиколим” и просто не му платим. Защото по този начин не се различаваме по нищо от един некадърен брокер, а кармата няма да ни подмине. 

     Редно е да разпитаме нашите познати, да си направим проучване в интернет и да си изберем агенция и брокер, които ще бъдат наш филтър, защита и партньор в процеса на покупка на жилище или на спекулативни инвестиции с имоти. 

     От какво трябва да разбират и какво трябва да умеят професионалните брокери? Добрият брокер трябва да разбира от право, архитектура и проектиране, строителство, продажби и търговия, психология, маркетинг и реклама, икономика и още куп други неща. 

Какви са качествата на професионалния брокер / консултант и как да ги разпознаете: 

 

  • Могат да са ви полезни с точна информация и за това им плащате. Документалното изпълнение и довършване на сделката влиза в пакета.
  • Без значение дали продавате, или купувате имот, то те ще Ви посъветват правилно относно цената, защото са експерти и не определят цената спрямо само това което се предлага в интернет, а спрямо цените, на които реално се случват сделките в дадения район.
  • Всички допълнителни услуги, като съдействие за кредит, деклариране в данъчното, смяна на партиди и др. подобни са бонуси, с които могат да ви съдействат, ако си го заслужите. 
  • Ще са честни с Вас и ще Ви кажа истината, дори тя да не Ви хареса, докато повечето ще Ви кажат, това което искате да чуете, само и само да получат шанс да работят с Вас.
  • Не работят с всеки и на всяка цена. Те са търсени и заети, подбират клиентите си и е вероятно е да откажат да работят с Вас, ако не покажете нормалното и необходимо уважение. 
  • Слушат повече и говорят по-малко и задават добри въпроси. Те първо биха Ви задавали въпроси, след това биха ви изслушали и чак след като разберат Вашата ситуация, тогава ще дадат решение на Вашия проблем. Аматьорите от друга страна ще дойдат с готово решение без дори да знаят какъв е Вашия проблем. Много лесно ще ги разпознаете по това, че почти веднага започват да хвалят сами себе си, както и компанията, за която работят.

 

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.

Виж по-Голямата Картина на Новото Строителство в София. Получете по email@ достъп до Актуална Информация днес.

Получете по имейл достъп информация за Новите Жилищни проекти в София. Информираност за Пазара в реално време. Включени и Перспективни Райони в София. Описание, локации, концепции и прогнози. Информация директно от инвеститори. Избирайте Информирано, а не по слухове.

Анализи

Живот под наем и Новите Лордове

В днешни дни аристокрацията във Великобритания, така наречените лордове, все още владеят около 1/3 от земите. Освен земеделските земи в провинцията, дори в Лондон…

Агенции за недвижими имоти, Агенции за недвижими имоти

Меню