fbpx

Как да купя имот изгодно във време на извънредно положение или криза?

Тази статия е за хора, които въпреки епидемията, извънредното положение, икономическата несигурност, опасенията за предстояща криза и цялата негативна информация, която бълва навсякъде и ни държи затворени вкъщи не се предават на обстоятелствата, а действат отговорно на първо място и търсят добри възможности.

Също искам да вметна, че тук ще прочетете, може би и научите неща, които биха могли да Ви бъдат полезни не само във време на извънредно положение, а и в нормални условия като участници на пазара.

Темата на статията, която пиша е „Как да сключа добра сделка във време на извънредно положение“, където ще научите как в това време бихте могли:

  • Да оцените правилната възможност
  • Да договорите добра цена
  • Да изкарате пари без риск

 

Също така ще Ви дам няколко реални примери с наши клиенти, които се възползваха от момента и сключиха добри сделки.

В момента наблюдаваме спад в търсенето на имоти от страна на купувачите, което изменя пазара, който беше до момента, а именно пазар на продавачи или пазар, в който търсенето бе по-голямо от предлагането.

Сделки с имоти винаги ще има, затова сега обръщам внимание на Купувачите, тъй като настъпва време, в което, те ще бъдат в по-силна позиция на пазара.

Как бих могъл да оценя правилната възможност?

За да оценим подходящата възможност на имотния пазар, то ние трябва да познаваме добре пазара и да знаем как да отсяваме и преценяваме кои са имотите с потенциал.

Другия вариант е ако нямаме опит и не познаваме пазара на имоти, е просто да се доверим на истински професионалист, който би изслушал и разбрал нашата нужда и цел, за да ни помогне да печелим.

Добре, намерих подходящ имот, как да договоря добра цена?

Както всяко едно нещо в нашия живот, трябва да знаем, че нищо не работи на 100%, но това не означава, че не трябва да опитваме.

И така вариант да договорим добра цена на имот е, първо да разберем малко повече. за собственика на имота и самия имот.

Неща които трябва да знаем:

  1. От колко време се предлага имота?
  2. Какъв интерес има към него?
  3. Имало ли е предложения за цени?
  4. Защо не са се договорили ако е имало такива?
  5. Защо се продава?

Както и други малки детайли, които биха могли да ни бъдат полезни в това да отправим аргументирано предложение, с което да постигнем добра цена.

Как да изкарам пари без риск?

Първо какво означава риск?

Рискът би могъл да се разглежда по няколко начина:

  • когато купуваме на зелено
  • проблемен имот
  • цена на която купуваме

За да „изкараме“ пари от имоти и да се предпазим от риск, то ние отново трябва да познаваме пазара, неговите тенденции, за да преценим кога един имот е подходящ.

И така, ето и първия пример:

Иван е един от тези хора той е млад мъж на 32г. работещ в една от компаниите в сектор – IT Infrastructure, има добри доходи, има достатъчно спестени пари и реши, че му е време да закупи първи личен имот за живеене. Тъй като Иван не е от София и е израснал в един по-малък град, изцяло сред природата, и е живял в къща, именно мечтата му бе да си закупи собствен дом, къща, в която да създаде семейство. Иван се свърза с мен и при проведения ни разговор разбрах, че бюджетът му е 150 000 Евро, предпочитаните му райони са, Драгалевци, Симеоново, Бояна. След преглеждане на пазара успяхме да намерим имот находящ се в квартал „Бояна“, на много добра локация, като параметрите на имота са: 350 кв.м двор, с 75 кв.м стъпка на имота с възможност за надстрояване на още един етаж и влизаше в бюджета на Иван.

Иван остана доволен от факта, че успяхме да се възползваме от намалялото търсене на имоти и тъй като къщата се предлагаше на пазара от Ноември месец и до сега не се бе случила сделка, успяхме да убедим собствениците на имота с аргументирано предложение и да договорим цената с 22%, по-ниска от офертната.

На много от Вас, които познават пазара и търсят да закупят имот, би Ви се сторило като доста добра възможност, а може би дори невероятно и ще решите, че това е частен случай. Затова ще Ви разкажа историята и на Петър, друг наш с клиент с малко по-различна концепция, а именно:

Петър, търсеше малък парцел, на който да си постори къща. За разлика от Иван той не работеше в IT– сектора и спестените му пари бяха по-малко, и търсехме имот до 80 000 Евро. Идеята бе да използва голяма част от спестените му пари за закупуване на парцел, в последствие да ипотекира парцела и с отпуснатите средства да построи малка къща за себе си. Имотът, който хареса бе разположен в местност Смърдана, в непосредствена близост до Западен Парк и е с параметри 1257 кв.м, като офертната му цена е 75 000 Евро. Имотът се предлага на пазара от 1 година при което успяхме да го договорим за 60 000 Евро.

Това са два реални примера за това как човек би могъл да се възползва от ситуацията, а не просто да чака да приключи извънредното положение или да отмине всичко и да станат „по-сигурни“ нещата, защото така пропускаме възможности.

Нашият съвет към всички Вас, които търсят добри възможности за сделка е да не чакате, а просто да действате. Бъдете внимателни и отговорни, търсете имоти, търсете възможности, контактувайте с професионалисти, искайте техните съвети и насоки, предлагайте цена, договаряйте се и действайте.

Получи по @ имейл Актуална Информация

Предупреждение. Фондация “Делта Анализи” е регистрирано юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Материалите, публикувани в платформата, са само с информационно-образователен  и проучвателен характер с цел да подпомогнат мисията на фондацията и не бива да се възприемат като специализирана консултация по сделки с недвижими имоти. Фондация “Делта Анализи” не носи отговорност за начина, по който използвате информацията, съдържаща се в сайта. Винаги се обръщайте към квалифицирани специалисти за въпроси от финансов, правен и друг характер според вашите специфични обстоятелства и предприемете действие на базата на вашия информиран избор.